Хората на средна възраст, които не са на мениджърски позиции, са по-склонни да развият болести на сърцето или да получат удар. Това показват данните от американско изследване.

Проучване, проведено от Правителствения център за превенция и контрол на болестите на САЩ, стига до извода, че мъжете и жените над 45-годишна възраст, които работят в областта на продажбата, услугите или в офиси са в по-голям риск от сърдечни заболявания в сравнение с хората, които заемат мениджърски позиции, съобщава "Индипендънт".

Изследването е включило 5566 мъже и жени над 45 години, като те са били оценявани съобразно индекса на телесната маса, физическата активност, режима на хранене, кръвното налягане, стойностите на холестерола, нивото на кръвната захар и дали са пушачи.

Списъкът, създаден от Американската кардиологична асоциация, е известен като 7-те основни фактора на живота и отразява рисковите фактори, които причиняват сърдечните болести и ударите. 

Работещите получават повече точки, ако кръвното им налягане е по-ниско от 120/80mm Hg; общият холестерол е под 200mg/dL, а кръвната захар под 140mg/dL.   

 
Резултатите показват, че тези, които заемат управленски позиции, са много по-малко склонни да получат сърдечен удар, тъй като имат по-добро кръвно налягане, индекс на телесната маса, повече тренират и не пушат.
 

От изследването става ясно и че една пета от работниците в транспорта пушат - това е най-високият процент във всички групи. Двама от трима души, които работят в офис, като чиновници или продавачи имат много по-лоши хранителни навици. 60 на сто от хората в сектор продажби имат висок холестерол, 82 на сто от офис работниците не спортуват достатъчно.

Любопитното е, че хората, които работят в хранителната сфера ядат най-лошо като начина на хранене на 79 на сто от тях не е добър.

Според кап. Лесли Макдоналд, водеща изследователка в проучването, да се постигнат идеални резултати и по 7-те фактора е твърде трудно, защото не е лесно да се поддържа идеалната диета. 

Нейната препоръка за тези, които искат да подобрят здравето си, е да ядат поне половин килограм плодове и зеленчуци дневно, по 100 г риба два пъти седмично, по-малко от 1500 мг натрий дневно, по-малко от 450 калории на седмица в захарни изделия.