Свирили сме в Лондон, Виена, Бон, Кьолн, във Франция, Италия и много други места в Европа, но такова истинско европейско турне ни е за пръв път.

Това каза пред Клуб Z китаристът на БТР Славчо Николов по повод обиколката на групата, която започва днес. Рокаджиите стартират тази вечер в U4, сочен за най-известният нощен клуб на Виена, а след Германия, Белгия, Холандия, Швейцария ще завършат в Лондон на 25 март (програмата на цялото турне може да видите тук).

Интересно е, че в Лондон ще свирим в Clapham Grand - клуба, в който Джордж Майкъл заснема един от клиповете си още като изгряваща звезда. Той е известен със светещия си под и оттогава собствениците не са го променяли заради легендата около него, допълни Славчо.

Лондонският Clapham Grand

На въпрос, че много БГ звезди обикалят по "кафани", а после казват, че са били на турне, той отговори с усмивка, че обиколката включва само зали и рок-клубове. "А "кафаните" само в съседите от запад, за който иска", казва Славчо.

БТР са в компактния 4-членен състав, с който миналата година направиха американско турне (след напускането на Кирил Божков, б.а.). "Това е проверено от времето и работи - прошнуровано и пронумеровано", смее се китаристът.

Интересно е, че след обиколката на Америка с БТР самият Славчо трябваше отново да стяга куфарите и обиколи с "Фондацията" Нова Зеландия и Австралия. Прибра се оттам буквално дни, преди да тръгне отново на път с колегите си рокаджии.

"Фондацията" в Сидни - Иван Лечев, Кирил Маричков, Дони, Славчо и Венко Поромански.

На какво се радват най-много българите зад граница?

"Ами на всичко... И на по-старите песни, и на новите от албума ни "Защо", които най-вече представяме. Както и разбира се, много, много се радват на албума с класически български кавъри (групата преработи хитове на "Щурците", ФСБ и мн. др.- б. а.)".

Като най-голям "пътешественик" от цялата банда китаристът споделя и едно лично впечатление:

"Много е хубаво, че обикаляме толкова много... Но това, което мен ме боли, е, че толкова много читави хора вече не живеят в България. И съм благодарен, че пътувам и мога да сравня - като гледам всякакви страни, че България е наистина земен рай. Трябва само да си го направим пак такъв - от нас си зависи", заключава Славчо.