Със свое изявление папа Франциск отново разбуни духовете.

“Днес можем да говорим за арабска инвазия. Това е социален факт”, цитиран е Светият отец в днешния брой на вестника на Ватикана “Осерваторе Романо”.

Главата на Римокатолическата църква го е изрекъл по време на среща с представители на френското социално движение “Poissons Roses” в резиденцията му “Санта Марта”.

Папата обаче е добавил, че от въпросната арабска инвазия се пораждали и шансове. В историята си Европа е преживяла много нашествия, но винаги се е изправяла, съумявала е да продължи по пътя си и отново да се преоткрие, обогатена от културен обмен.

При сегашните предизвикателства Светият отец призовал за единство на континента. Европа не бивало да е подвластна на национален егоизъм:

“Нужно е отново да се седне на масата за преговори, но само със съзнанието, че все нещо трябва да загубиш, за да спечелят всички.”

От гледна точка на обществения и политическия прелом от огромно значение било да се осъзнанаят собствените културни корени:

“Ако Европа забрави историята си, тя става слаба. В такъв случай тя ще се превърне в пусто място.”

По повод острите критики заради изреченото от папата относно арабско нашествие, зад него застанаха редица интелектуалци. Един от тях е присъствалият на срещата Жан-Пиер Денис, главен редактор на френския католически седмичник “La Vie”:

“Намирам за скандално, когато някои хора представят казаното от папата като битка между култури. Точно обратното стана ясно по време на срещата. По отношение на исляма папата говореше единствено за диалог. Не остана и сянка от съмнение в тази му убеденост.”

Папа Франциск не за пръв път провокира. В речта си пред Европейския парламент през ноември 2014 г. той използва метафора. От майка Европа се е превърнала в безплодна баба. Раждаемостта в страни като Испания и Италия клоняла към нула. Ето защо Европа трябвало да стимулира семействата да създават повече деца, за да може континентът да се подмлади.

Според Светия отец сега липсвали колосални фигури, каквито навремето били държавниците Робер Шуман и Конрад Аденауер, основоположниците на европейското единство след Втората световна война.