От ГКПП-Кулата днес започва съвместното учение „Граница 2016” на МВР и Министерството на отбраната. Пунктът ще бъде затворен между 11 и 12 ч.

БОРИСОВ РАЗПОРЕДИ УЧЕНИЕ НА МВР И АРМИЯТА ПО ГРАНИЦАТА

Целта на учението е координация на съвместните действия между силите на полицията, армията и Българския червен кръст. "Граница 2016" трябва да подготви участниците за реакция в условия на евентуален засилен миграционен натиск и съобразно новоприетите изменения в Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България, съобщиха от МВР.

Учението ще бъде наблюдавано от вътрешната министърка Румяна Бъчваров, началника на отбраната ген.-лейтенант Константин Попов, директора на ГД "Гранична полиция" главен комисар Антонио Ангелов, областния управител на Благоевград Бисер Михайлов и други представители на местната власт.

ПРЕМИЕРЪТ ЗАПОВЯДА, АРМИЯТА ИЗПЪЛНЯВА - ЗАПОЧВА УЧЕНИЕТО КРАЙ ПЕТРИЧ

В сряда премиерът Бойко Борисов нареди да бъде проведено съвместно учение по границата, в районите със силен миграционен натиск. Реакцията на Борисов бе провокирана от увеличаващото се напрежение на македонско-гръцката граница, където има десетки хиляди блокирани мигранти, част от които влязоха в сблъсък с полицията:

"Освен това, с министъра на вътрешните работи, на отбраната, планирайте и, според мен, днес-утре е хубаво да направите съвместно учение долу по границите с Гърция и Република Македония. Във вътрешността се подготвят, но при тези събития, които наблюдавам долу… Както се казва, докато излезе стенограмата, може да обявите… Едно време бяха „Места“, „Тунджа“, не знам сега как сте ги кръстили ученията…", каза на последното правителствено заседание Борисов.

Той добави, че трябва да се ползват почивните дни, които за бежанците не са такива, и че "населението долу по Петрич, по Сандански е настръхнало".