Вече е готов проектът за изцяло произведена в Русия лимузина, на която ще се возят президентът Владимир Путин и неговият антураж, съобщи Yahoo Autos. Проектът за оригинална руска лимузина, наречен с кодовото име "Кортеж", е контролиран от самия Путин. Целта е руският държавен елит да не разчита на вносни коли, а да показва родно произведени лимузини, както обамамобила на президента на САЩ Барак Обама.

По проекта работят руски експерти от автомобилния бранш заедно със специалисти от Porsche. Предвижда се създаването не само на лимузина, но и на серия от коли за държавната власт - ванове и високопроходими возила.

Въпреки, че първата продукция едва ли ще излезе по пътищата тази и следващата година, наскоро пред медиите бяха представени макети на бъдещите коли, богато украсени с масивни руски гербове. Очаква се първите бройки да тръгнат по пътищата през 2016 г.

Масивни руски гербове и кожен салон.

В момента Путин и хората от близкия му кръг разчитат на бронирани мерцедеси S-клас с удължено междуосие.
Автомобилът на Обама, който дипломатическите кръгове наричат The Beast (Звярът), е преоборудван пикап Chevrolet Kodiak, който е допълнително подсилен и облицован с бронирани панели.

Русия произвежда със сътрудничеството на западни компании малки коли и камиони, но няма опит в продукцията на съвременни лимузини. Инвестициите в проекта "Кортеж" се пресмятат на между $ 150 млн. и $ 400 млн.

По времето на Съветската ера лидерите на СССР се возеха на ръбести зилове и компанията ЗиЛ също участва в създаването на новата лимузина. Но Путин категорично отхвърли ръбатите версии, предложени в началото на проекта.

Ръбатите версии на лимузината не се харесаха на Путин.