Руският президент Владимир Путин бе осмян в музикален клип, излъчен по време на финала на националната селекция за Евровизия в Словения. Атрактивно, находчиво и най-вече – болезнено смешно, изпълнението всъщност няма да е участникът на страната в световния конкурс, какъвто слух плъзна в социалните мрежи. Макар че ако беше, спокойно можеше и да спечели…

Песента се казва Putin, Putout (бел. ред. - заигравка с името на Путин – „Сложи, извади“) и е създадена и изпълнена от водещия на шоуто, комикът Кремен Слаконя. В него актьорът се превъплъщава в руския президент, който възхвалява голямата си армия и ядреното оръжие… И дори в един момент е гол до кръста на кон (като препратка към популярната реклама, изобразяваща съвършен мъж).

Малко повече от три минути дълъг, клипът е наситен със събития от последните години, заради които Русия е била упреквана в нарушаване на човешките права, а самият Путин – в авторитарен владетел. Там са имитации на „Пуси Райът“ (които държавният глава галантно облича с военна наметка), възможността на лидера да спира тока на цели региони (което видяхме в Крим преди спорното анексиране на полуострова) „Бурановските баби“, които пеят, че „Евровизия е толкова гей“ (те представиха Русия на конкурса през 2012-а), корицата на списание „Тайм“ с Владимир Путин, домакинството на Олимпиадата в Сочи и предстоящото на Световното първенство по футбол и много други.

Макар и косвено, покрай спрения проект „Южен поток“, се появява и България – в лайтмотива на песента, където президентът римувано и цинично призовава, ако искате неговия газ, да му ядете г*за. Препратки има и към предизборния слоган на Барак Обама, но с кукла Кен (заради еднаквото звучене на can като мога и Ken).

Освен това Путин се бие с Джеки Чан, преборва мечка с балетно облекло, самият той се превъплъщава в балетист, побеждава с лекота на шах, а с бандаж се подчертава и впечатляващ размер на мъжкото му достойнство.

Но основната и всъщност най-сериозна сатира в клипа е свързана с имперските амбиции на Русия в последните години и задълбочаващата се пропаст между страната и Запада.

„Знам, че Трета Световна война никой не иска да види, така че, ако обичат, Европейският съюз и САЩ да не се занимават с мен – пее Путин в самото начало, а малко по-късно продължава – Да, аз мога, защото съм президент с велик план да направя Майка Русия отново номер 1.“

Финалът на видеото също е впечатляващ. Президентът пее:

„Не, няма да спра! Докато не победя!“

И в този момент сяда в реплика на Железния трон, който добре познаваме от сериала „Игра на тронове“…

Площад Славейков