Само държавният глава бива избиран мажоритарно, но това рано или късно ще се случи и с депутатите, каза Георги Първанов (президент 2002-2012) пред бТВ тази сутрин. Според него в националните черти на българина е, че иска да вижда една личност, която да поема отговорността.

Впрочем, сега имаме премиерска република, но това не е конституционно, както добре знаете. Министър-председателят решава всичко, включително до Н-тата обществена поръчка, каза лидерът на АБВ.

Първанов добави по повод спрените обществени поръчки, че въпросите трябва да бъдат отправени към премиера Бойко Борисов. Но намекна за парламентарна комисия, която да ги разследва:

Той (Борисов, б.р.) обяви някои мотиви, включително и загатна, че има допълнителна информация, с която ние не разполагаме - аз и вие. Във всеки случай това, което мога да кажа е, че аз бих искал да има повече прозрачност по цялата верига на процеса – как е зададена, кой я е спечелил, защо е спечелил... Дори ми зрее в главата – ето една парламентарна комисия, която би стояла на мястото си. Тя би могла да изиска документацията и да прецени – дали само на изхода, дали не и на входа няма тежки нарушения, които налагат тези промени. По-важно е да видим да има наказани. 

Подобно предложение той отправи и за Белене и Южен поток: "Нека се проверят всички договори – но не първите договори, а последващите, при изпълнението – със сигурност там нещо може да се намери." 

Преди това Първанов напомни, че неговата партия е била против другата парламентарна комисия - за Русия и Турция, и обяви, че у нас видимо "има политическио инженерство от страна на нашите съседи – нещо, което не е се е случвало".

Като прибавим и вероизповеданието като лост, това е много опасно, заяви Първанов. 

Чисто политически той обяви, че АБВ "не приема с възторг" създаването на новата формация на Лютви Местан ДОСТ. Според него още първите стъпки на хората около бившия ДПС-лидер са били свързани с турското посолство, а говорителите на тази формация са с "доста хард отношение".

Първанов обяви почти категорично, че ще подкрепят антикорупционния закон на Меглена Кунева в новия му вид.

КУНЕВА НЕ ОТСТЪПВА: АНОНИМНИТЕ СИГНАЛИ СТАВАТ "НЕПОДПИСАНИ", НО ПАК ВАЖАТ

Според него старият проект (който не мина дори на първо четене миналото лято, б.а.) не е редактиран, а това е изцяло нов закон, в който са взети предвид забележките и на АБВ. Новото антикорупционно бюро няма да е едноличен, а широк орган, избиран от Народното събрание, при това с "достатъчно високо мнозинство". 

Това ми дава основание да кажа, че този законопроект има доста по-високи шансове.  Мнението на АБВ ще бъде казано през седмицата.  Моята лична позиция е позитивна, 

След това обаче бившият президент почти разкри бъдещото мнение на АБВ с думите: "Но сега ще я подкрепим в антикорупционните действия – Кунева."