От 9 март "Пикадили" затваря един от своите най-големи столични обекти - "Пикадили Софарма", показва съобщение, поставено на вратите на супермаркета. Магазинът, разположен на площ от 1622 кв. м беше открит на 07 ноември 2011 г.

Според съобщението се предвижда обектът "да бъде преместен" на друг адрес - ул. "Елемаг" №30, където вече има друг магазин на веригата.

Затварянето на поредния супермаркет за сетен път показва проблемите, пред които са изправени две от някога най-големите и проспериращи вериги за хранителни стоки - "Пикадили" и "Карфур".

Съвсем наблизо до "Пикадили Софарма" - на ул. "Николай Хайтов" №10, беше разположен един от най-големите супермаркети на "Карфур" от "малкия" формат на веригата - "Карфур Маркет Изток". През есента на м.г. той затвори врати, като на вратата му на няколко пъти бяха поставяни съобщения за предстоящото му откриване, което така и не се случи. В момента обектът е превърнат в склад, като се е събрал върху половината от заеманата от него някога търговска площ.

През май 2014 г. "Пикадили" имаше 32 супермаркета и 22 магазина от по-малкия си формат "Дейли". В момента според сайта ѝ супермаркетите са 11, а малките магазини - 8.

В разцвета си "Карфур" имаше 22 обекта в България, сега бройката е само 11.

"Карфур Маркет Изток"

Както "Пикадили", така и "Карфур" имат задължения към своите доставчици и затова в Информационната система производство по несъстоятелност на Министерството на правосъдието заведните искове към тях се увеличават. Тук компанията "КМБ България", която държи магазините "Карфур", вероятно е рекордьор. От началото на годината Софийският градски съд е спрял производството по няколко нови дела до приключването на 65 (шестдесет и пет), които датират от 2015 г.

Ситуацията с "Пикадили" е подобна, макар и с не толкова на брой заведени дела. От началото на годината срещу нея са заведени 4 дела по искове за несъстоятелност от 5 компании. А към тях се добавят и текущи от миналата година искове, сред които и заведени от "Софарма Имоти" и "Литекс Тауър", собственици на имота, в който все още се намира "Пикадили Софарма".

Проблемите в двете вериги доведоха и до спад на пазарните им дялове, като особено силно това се усеща при "Карфур". Според Сдружението за модерна търговия, където участват големите вериги, през 2015 г. пазарният дял на Карфур е паднал на 0,9% при 2,1% преди година. Пазарният дял на "Пикадили" се е свил от 1,9% на 1,1%.

От неволите на двете компании печелят другите голечи търговци, чиито пазарни дялове се увеличават. Това се вижда при пазарните лидери "Кауфланд", "Лидл" и "Билла", които през 2015 г. държат съответно 13,1%, 6,4% и 5,7%. За сравнение, през 2014 г. дяловете им са били 11,7%, 5,3% и 5,1%.