Преди дни американската верига кафенета "Старбъкс" обяви, че ще отвори първото си заведение в Италия. Страната на кафето е вдъхновила основателя Хауърд Шулц, но досега никога не е имало кафене там.

Първото ще бъде в Милано в началото на 2017 г., и много италианци се присмиват на идеята, че десетките вариации на напитки в американски стил ще пробият на пазара.

Социалните мрежи също избухнаха с коментари по темата от местните. Повечето смятат, че кафето в Италия е еспресо - а всичко друго различно - капучиното например е нещо, което консумираш на закуска, и никой нормален човек не би го пил след 11 ч. 

В Италия еспресото обаче се консумира през целия ден, а повечето кафенета предлагат именно това и капучино, със специален бленд зърна, без сиропи, аромати, и прочие украси и овкусители.

Това не означава, че и местните нямат вариации, като макиато (с мляко), корето (с грапа), лунго (дълго), ристрето (много късо).

Наблизо до кафенето на Джузепе Диспонети, един от тези традиционалисти, има модерно кафене, което предлага напитки в подобен на "Старбъкс" стил.

"Не виждам смисъл в това", казва 58-годишният Диспонети на въпрос дали би си модернизирал менюто. "Трябва да защитаваме италианската традиция. Единственото истинско кафе е еспресото."

Това може и да е така - но не означава, че италианците, особено по-младите, не консумират и много други кофеинови напитки. "Старбъкс" може тепърва да идва в Италия, но много местни кафенета вече са възприели близък модел.

Традицията на кафето сред обикновения човек в Италия всъщност е скорошна традиция - преди Втората световна война кафето е било разпространено сред богатите. Едва след като се създават евтините кафеварки, културата на кафето става масова. 

А днес се увеличава употребата на машини с таблетки, вместо традиционната преса. Популярно на Ботуша е и шоколадово капучино, предлагано от машини на Нестле.

Така че "Старбъкс" едва ли ще е апокалипсис за традиционното италианско кафе, както пишат някои в социалните мрежи, но също така вероятно няма да загине на Апенините.