Български вариант на прочутия символ на Брюксел - Манекен Пис, се появи в русенския квартал "Долапите", съобщи БГНЕС. Отливката на пикаещото момченце бе поставена в новия мини парк до кметството, а официалното й представяне е днес, в Деня на Европа.

70-сантиментровата отливка от цимент е подарена преди време на кметството от майстора-леяр Иван Ковачев. Атрактивната фигурка провокира кметския наместник Светлин Савов заедно с художника Атанас Владимиров да ѝ потърсят достойно място сред екстериора на "Долапите". Постепенно се оформя идеята да се направи зелено пространство край кметството, където да се поставят пейки и детски съоръжения, а в центъра да се изгради фонтан с Пикаещото момченце.

За да бъде още по-интересна фигурката, тя е облечена в българска народна носия. Дрехите са изработени специално от две момичета от близкия град Мартен, които дори правили проби как стоят потурите, ризата и калпакът. Майстор Петър Йорданов, който имал задача да изгради шадравана от камък, с цветя и рибки, заяви, че е много доволен от резултата. Вечер в парка се събират малки и големи, за да се радват на новата си придобивка, но най-щастливи са децата, възторгва се кореспондентът на БГНЕС. И, както е обичайно за фонтаните, за сбъдване на желания във водата вече са хвърлени и първите монети, добавя той.