Вчера България се сдоби с носител на голяма Световна купа в зимен спорт - Радослав Янков ликува с отличието от паралелните дисциплина в сноуборда.

Радо изпраща шеметен сезон, в който спечели две победи и едно второ място в слалома и гигантския слалом, в които също се нареди сред призьорите. Не е изненада, че в България няма условия и Янков тренира само в чужбина. Повтаря се историята с Албена Денкова и Максим Стависки, както и с липсата на тревни кортове и полуфиналите на "Уимбълдън" на Цветана Пиронкова и Григор Димитров.

РАДОСЛАВ ЯНКОВ ТРИУМФИРА СЪС СВЕТОВНАТА КУПА ПО СНОУБОРД 

"От 8-годишен се занимавам с този спорт, това е нещото, което правя цял живот досега, каза Радо Янков по телефона от Винтерберг (Германия) за "Здравей, България" по Нова телевизия. - Фокусиран съм изцяло върху това. Тренираме предимно в чужбина, тъй като в България нямаме такава възможност. 90 процента сме в чужбина, подготвяме се главно в Австрия."

А защо няма условия?

"Два прости примера мога да дам. В Словения националният отбор по сноуборд има писта, на която може да тренира без състезателите да бъдат притеснявани от другите хора. Това е една затворена система за тях. И един пресен пример от Винтерберг. Онзи ден на тренировка видяхме, че в сравнение с миналата година всичко е променено тук. Сменени са няколко лифта има повече оръдия за сняг и писти, на които тренират германците. В България не можем да бъдем отделени встрани и да тренираме нормално", обясни шампионът.

"Доколкото знам министерството отделя някакви средства, но не съм запознат колко са. Повечето пари идват от българската федерация по ски. Тя ни осигурява тренировки, състезания, екипировка и така нататък", допълни Янков.

Той разкри, че родителите му са го запалили и записали да тренира в клуба в Чепеларе. А откъде идва прякорът Радо Дивия?

"Прякорът ми е от доста малък. От едно детско световно първенство, на което отидох за първи път и го спечелих. Другите треньори попитаха моя треньор откъде го изкарахте тоя дивеч... И тръгна оттам."

Радослав Янков се прибира тази вечер около 22:10 в България.