Може би сте попаднали на "новината", че компанията ALixPartners Services UK LLP, която беше избрана да разследва "източването" на Корпоративна търговска банка (КТБ) в действителност няма нищо общо с британската AlixPartners, която от своя страна е клон на едноименната американска компания.

Информацията беше публикувана на фейсбука на журналиста Григор Лилов със заглавие "Докладът за Корпоративна банка: майор Иванов като Джеймс Бонд" и беше препечатана и преозаглавена в най-различни сайтове, препубликуващи сензационна информация.

Изобщо няма да коментираме заключенията на журналиста, които се основават на съмнения, че и двете фирми са на един адрес, но едната от тях липсвала на сайта и как един директор бил и в двете компании, а после напуснал едната и т.н. и т.н.

Справка в британския търговски регистър много ясно показва, че "българските" Alix са дъщерно дружество на основаното през 1998 г. AlixPartners LTD, което е британският клон на AlixPartners. Едни и същи хора, адреси телефони.

От Фонда за гарантиране на влоговете в банките също изпратиха съобщение, потвърждаващо очевидни факти:

Във връзка с излезли публикации в медиите уведомяваме, че АlixPartners Services UK LLP е 100% дъщерно дружество на АlixPartners.

На официалния уебсайт на АlixPartners са посочени част от лицата, които работят по казуса КТБ: Diane Hughes и Paul Huck.

Официалната позиция на АlixPartners е:

„Както при много от международните фирми в света, AlixPartners се състои от определен брой самостоятелни предприятия, подходящи за юрисдикциите, в които оперира. AlixPartners Services UK LLP е еднo от тези дъщерни дружества и е изцяло собственост на AlixPartners, водещa световнa компания в консултантския бизнес. Спекулации за противното са едновременно неоснователни и безполезни.“

Собствеността е ясна.

И все пак има едно малко въпросче. AlixPartners Services UK LLP е регистрирана на 12 януари 2015 г., а Фондът за гарантиране на влоговте в банките изпрати покани до потенциалните участници в процедурата за проследяване на активите на КТБ на 29 април същата година. Може би е случайност, но дали не са били предварително информирани, че се гласи такава процедура?

Клуб Z изпрати точно този въпрос до британската компания и очаква отговора му.

АДВОКАТ АЛ. ПЕЛЕВ: ТРЯБВАШЕ ALIXPARTNERS ДА СЕ ОТЧИТАТ ВСЯКА СЕДМИЦА