НАШ КОРЕСПОНДЕНТ

ТАМПА, ФЛОРИДА – Много от американците казват, че за кой ли път преживяват най-големия си политически кошмар, свързан с изборите за президент на САЩ. Или по-точно с това, което става преди деня на вота. В страната, където е измислен капитализма, всичко се изразява в пари. Тук го наричат „култура на долара“.

Затова и тайни залагания кой ще е новият президент на САЩ завъртат милиони зелени пари.

 

Това е най-интересното нещо, с което се занимавам в последно време“, заявява за „Дейли бийст“ Джон Аристотъл Филипс, който е в центъра на една от компаниите, заети с политически залози. Филипс е авантюрист, който преди години е бил споходен от агенти на ФБР, нахлули в дома му, за да конфискуват схема на атомна бомба. Джон е президент на фирмата „Предикт ит“, чийто уебсайт пращи под натиска на залозите за „апокалиптичните“ общи избори в Щатите, както сам той ги определя. Когато дойде „краят на света“ и вотът вече е зад гърба ни, сметките на някои от комарджиите ще са набъбнали със стотици хиляди долари. Всички участници в залаганията използват псевдоними, защото се страхуват от всевиждащото око на федералните власти.

 

„Грейсън“ обитава луксозен апартамент в „Лоуър ийст сайт“ на Манхатън. По време на „супервторника“ Филипс трескаво наблюдавал екрана на лаптопа си „Макбук Про“, внимавайки да не го залее с бира, с която гасял нервното си напрежение. Тези хора са брокери като другите на Уолстрийт. Те не са маниакални комарджии. Поне сами избягват да бъдат взети за такива. "Предикт ит" е място за залагане със стриктни правила и лимит. Това го отличава от „Драфт кингс“, в който компютри обират парите на много хора, опитващи се да спечелят от резултатите на бейзболните мачове. „Предикт ит“ все пак гледа да остане в дълбока сянка, особено след като съдът забрани „Драфт кингс“. Командният център на политическата лотария е в университета „Виктория“ в Уелингтън, Нова Зеландия, но офисите на фирмата са във Вашингтон.

 

Много от залагащите се пазят от журналисти, като дявол от тамян, защото не искат да бъдат обявени за хора, които трупат печалби от изборните резултати. На някои от тях обаче не им пука, защото смятат, че не вършат нищо противозаконно. Зад псевдонима „538“ се крие Нейт Силвър, или поне човектът, който твърди, че се казва така. През 2012 г. , преди преизбирането на Барак Обама за втори мандат в Белия дом, той заковал резултатът точно в десетката.

 

„Считам себе си за последовател на ефикасната пазарна хипотеза, но понякога е трудно да биеш тенденциите на борсата“, споделя Джон Аристотъл. През 2012 страницата в Интернет, която приемала залозите се казвала „Интрейд“. Малко след изборите властите и дръпнали шалтера. „Интрейд“ обаче си свършила работата и познала, кой ще влезе в Белия дом.

 

Политическият хазарт не признава граници. Във Великобритания действа уебсайтът „Бетфеър“, който си е чисто комарджийски и не допуска залагащи от Щатите. За разлика от него „Предикт ит“ иска да мине повече за фирма, която използва доларови залози на основата на изследователски методи, а не само на късмета. Как работи той? Представете си Доналд Тръмп като акция. Например, ако е оценен 29 цента и заложите толкова, до края на изборите може да спечелите 29 плюс 71 цента.

Потенциалният проблем произтича от това, че когато някой стане много популярен, нещата може да се объркат. Дори Нейт Силвър, който е ветеран в политическия хазарт, не може да види в своето кристално кълбо кой ще е крайният победител. Дали Тръмп, който е построил цялата си кампания на крилатата фраза: „Вижте какво сочат анкетите“, няма да настъпи бананова кора и да се изпързаля, загубвайки още на предизборното трасе преди финала т.г?

 

Тази несигурност още повече вдига градуса на комарджийската треска. Силвър разсъждава по свой оригинален начин:

 

“ Дали сърдитият „тиквен човек“ Доналд Тръмп ще е в състояние да обязди умело човешката стоножка на недоволството? Няма ли опасност той да бъде спрян?"

 

Джон Филипс не се занимава да гадае, а използва програма за гласуване с компютър, която има още от изборите през 80-те години, когато Роналд Рейгън спечели Белия дом. Филипс и неговата официална представителка Бранди Травис, твърдят, че въпросът, кой да управлява най-могъщата държава в света не е основната цел на хазарта. Те обясняват, че уебсайтът им е пример за умерен обществен разум. На него не се допускат расистки заявления, а е място, което може да бъде удостоено с Нобелова награда за изборна страница, ако такава награда бъде учредена. Двамата се кълнат, че идеята им е чисто предприемаческа и може да бъде бъде изографисана като епитафия на надгробния камък на капитализма.

 

Всеки залагащ може да разиграе не повече от 850 долара в отделен пазар, каквито са отделните щати. Като всеки виртуален еднорък пират и „Предикт ит“ оставя вратички за заобикаляне на ограниченията. За Тръмп например може да се залага едновременно „за“ и „против“ във всеки щат. Механизмът все пак не позволява да бъдат завъртени милиони, които биха объркали резултатите.

 

Фактите подкрепят твърденията на Джон Аристотъл за легетимността на неговия бизнес. През 2014 г. Комисията по търговията с ценни книжа в САЩ връчила документ на Университета „Виктория“ в Нова Зеландия, с която на „Предикт ит“ бил даден статут на дружество с идеална цел.

 

Филипс смята, че фирмата му е гениална идея, която е по-добра от атомната бомба. Много залагащите започнали да се събират и да играят заедно, поливайки хазартните партита с бира от определена марка -„Куурс лайт“, която е една от най-евтините. На тези социални сбирки хората намирали нови приятели и атмосферата била пълна с позитивна енергия. За разлика от търговията на Уолстрийт, където според Джон всички се опитват да „прережат гърлата на противниците си“. Шареният състав на хората, които участват в сесиите на „Предикт ит“ го доказва. Това са републиканци, демократи, бели, черни, испаноезични. Повечето, разбира се, са млади хора.

 

„Появи се реална перспектива за тази търговия, в която всеки месец участват около 17 хиляди души“, заявява Филипс. Ето визитната картичка на един от тях. Райън Уилиамс завършил Университета на Вирджиния с магистратура за бизнес мениджмънт. Той често може да бъде видян вторачен в лаптопа си „Макбук“ в един от ъглите на бар в Манхатън. В момента Райън изследва разликата между ограничените поръчки и пазарните. По-положителни са ограничените, смята той, защото не крият риск.

 

Уилямс е отвратен от предизборната стратегия на Тръмп, но залага доста пари на него. „Ако печелиш от Доналд, може да не следваш зова на сърцето си“, с усмивка посочва той. „Тръмп помогна на много хора да спечелят доста долари и аз съм един от тях“. Брайън е пръснал $5000 в различни пазари. Един от залозите е Тръмп да спечели номинацията на републиканската партия за президентските избори. Нещо, което е възможно, но срещу него вече действат могъщи сили, въоръжени с огромни капитали. Досега „конят Тръмп“ на който Брайън залага, му носи печалби. В състезанието до „супервторника“ Донлад поскъпна до 84 цента. Сега Националният комитет на Републиканската партия се опитва да препъне препускащият жребец и да го изиграе с конгрес, на който няма да решават делегатите, а босовете на политическата сила.

 

Мит Ромни, който бе използван като маша срещу Тръмп, през 2012 г. е получил залози от 1 цент в „Предикт ит“. Сега цената му се е качила до 4 цента, след спекулациите, че може да бъде издигнат като кандидат на републиканските шефове в предизборната надпревара. Атаките на старите кримки от Голямата стара партия успяват временно да свалят малко цената на Тръмп. В края на седмицата той спечели в още два щата и струваше 62 цента.

 

Изобщо не приемам методите му. Но в него има стойност, а това ме интересува в момента“, обяснява Уилямс. За всеки случай обаче Брайън държи Доналд в къса позиция и може да го продаде бързо, ако възникне заплаха да загуби залога си. Подобна тактика той използвал и спрямо Марко Рубио. След дебата в Тексас цената на Марко се качила и Брайън го купил, но веднага след това го продал докато още имал по-висока стойност.

 

Младият бъдещ мениджър във фирма се гордее, че е бил компютърните прогнози на „Предикт ит“, които са давали повече кредит на Рубио.

 

Брайън обаче смята, че още една глупава шега, подобно на тази за пениса на Тръмп, може да свали акциите на милирдера още по-ниско. На последния дебат Рубио закачи Тръмп, че имал малки ръце, което според него означавало, че мъжкото му достойнство също е с незначителни размери. Доналд се ядоса, размаха ръцете си пред публиката и даде уверение, че пенисът му не е малък. Оттам нататък той започна да нарича Рубио „малък Марко“. 

 

Перидкт ит“ не е единствена в света на електронните политически залагания. През 2008 г. по модела на изобретателя от XIX век Руби Голдбърг бе създадена напълно автомаитизирана програма, чрез която може да се печелят пари от търговия с ценни книжа на ограничен пазар, наречен „Електронно тържище Айова“ . „Ако го бях измислил 10 години по-рано, сега щях да съм милиардер“, хвали се Джим Шмитц. „Закъснях и сега съм безработен“, печално признава жителят на града на рулетките Атлантик Сити в щата Ню Джързи.

 

Той има интересна философия. Шмитц смята, че единственият начин да заобичаш изборите е да ги възприемаш като хазарт. Според него обаче в политиката се разиграват много повече мръсни пари, отколкото на Уолстрийт.