Носителят на Световната купа в паралелните дисциплини на сноуборда Радослав Янков бе посрещнат снощи на летище "София" с гайдари, момичета с народни носии, хляб и сол, песни... Радо е от Чепеларе и съгражданите му го изненадаха с цяла програма.

“Уникално е. Благодаря на всички, които са дошли, наистина съм много развълнуван от това, което виждам тук днес. Това, че съм носителят на Големия кристален глобус означава, че съм най-добрият сноубордист за сезона. Постигнах го с много труд и лишения. На треньора ми му се роди дете тази сутрин и той беше с мен, а не с приятелката си. Сами можете да си представите за какви лишения става въпрос”, каза Янков.

 

 

Той е първият българин, носител на Световна купа в зимен спорт. Досега №1 за страната ни в сноуборда беше Александра Жекова. В събота тя спечели старт от Световната купа в Швейцария. Триумфът на колегата ѝ дойде ден по-късно в Германия. 

“На седмото небе съм. Радвам се, че успях да издържа психически до края, да карам добре на последното състезание и да задържа преднината си. Не се поддадох на напрежението, мислех само за състезанието. Най-трудният момент този сезон настъпи в момента, в който започнахме да се борим за глобуса. С всеки изминал старт напрежението нарастваше. След състезанието в Словения разбрах, че мога да се боря за големия глобус и си казах, че няма да го изпусна", допълни Янков.

 

 

 

26-годишният сноубордист мечтае за медал от олимпиада - следващите зимни игри са през 2018 г. в Пьончанг, Южна Корея.

"Този трофей ми дава увереност и сигурност. Ще продължа да работя повече, за да поддържам нивото си. Не очаквах този успех, но знаехме, че сме добре подготвени още преди да започне сезона. Въпросът беше да пренасочим добрите тренировки и формата ми към състезанията. Тренираме в чужбина почти през цялото време, което е минус за нас, защото се налага постоянно да пътуваме и всичко е по-скъпо. Нямам неприятности с финансирането, защото федерацията по ски помага”, обясни шампионът.

Треньорът Георги Атанасов още не бе видял новороденото си дете.