„Рисковете за държавата при прекратяване на концесията в Банско се изчисляват в милиони. Ако се прекрати едностранно, трябва да се възстановят на концесионера всички инвестирани от него средства за подобрявания, извършени на територията на концесията", каза пред Нова тв министърът на туризма Николина Ангелкова.

"И зимният туризъм ще пострада, защото Банско е един от водещите ни зимни курорти. А и влизането в съдебни спорове между концесионер и държавата, минимум 5 години в Банско няма да може да се извършва нищо на територията на курорта, защото ще има съдебен спор", заяви Николина Ангелкова.

Вчера в Министерството на екологията се проведе среща между ресорните министри и представители на екологични и бизнес организации за бъдещото развитие на ски курорта, като основната тема беше концесията на ски зоната, дадена още през 2001 г. на фирмата "Юлен".

ДЪРЖАВАТА ТРЯБВАЛО ДА ПЛАТИ 100 МЛН. на "ЮЛЕН", АКО РАЗВАЛИ КОНЦЕСИЯТА НА БАНСКО

Ангелкова коментира и забраната за т.нар. диво къмпингуване, която изкара стотици на протест на "Орлов мост" през последните седмици.

КЪМПИНГ "ОРЛОВ МОСТ", СЛЕД КАТО ПАРЛАМЕНТЪТ ЗАБРАНИ ПАЛАТКИТЕ НА ПЛАЖА

"Ние сме длъжни да въведем правила. Даваме за пример различни държави - Франция, Испания, Гърция, но там има правила. И затова сме включили, че не може да се къмпингува в зона "А" извън определените за това места. Защото има изисквания да има ток, вода, тоалетни, както и възможност за паркиране. Тоест, да бъдат осигурени някакви минимални условия, така че всеки, който почива, да го направи нормално”, казва Николина Ангелкова.