Северна Корея отправи расистки обиди към американския президент Барак Обама, предаде АП.

В дълго изявление от 2 май, разпространено само на корейски език, официозната агенция КЦТА цитира изявление на Кан Хьок, работник в стоманолеярната "Чхолима" край Пхенян. Той заявява, че Обама прилича на маймуна, и отправя още редица обиди към първия в историята чернокож президент на САЩ.

"За него би било по-добре да живее сред други маймуни в някой природен парк в Африка и да ближе трохи от хляб, които му подават зяпачи", казал още стоманолеярят според агенцията.

"Тези думи са обидни, смешни и абсурдни", заяви говорителката на Държавния департамент на САЩ Мари Харф.

Според южнокорейския политолог Ю Хо Йол ако властите в Пхенян публикуват такова нещо от свое име, те ще си имат сериозни проблеми. Затова е много по-лесно такива думи да се сложат в устата на обикновен работник и режимът да има повече свобода на действие. Както е известно в тази ултрадиктаторска държава никой не може да си помисли каквото и да било без одобрението на вожда Ким Чен ун. Камо ли някакъв работник да бъде цитиран от официалната агенция, коментират дипломати.

Властите в Северна Корея досега няколко пъти обидиха на сексуална основа първата в историята южнокорейска президентка Пак Гън Хе.