Технологичният гигант Apple ще трябва да плати 450 милиона долара обезщетение за нарушаване на антитръстовите закони на САЩ. Върховният съд на Щатите постанови, че компанията в Купертино е влязла в картелно споразумение с петима издатели на електронни книги, уговаряйки увеличаване на цените на електронните книги, продавани през платформата на Apple.

Делото тече вече близо 4 години, след като през 2012 г Apple, заедно с Penguin, HarperColling Hachette, Simon & Schuster и Macmillan бяха обвинени от главните прокурори на 33 щата.

В опит да удари друга компания, обвинявана в монопол на пазара с електронни книги - Amazon, наследниците на Стийв Джобс се уговорили с издателите стандартната цена от 9,99$ за книга да скочи на 12,99-14,99$. Това принуди Amazon да вдигнат цените и да не могат да си позволят промоции и намаления. 

А компанията в Купертино пък получила 30% комисионна. Това е станало през 2010 г.

Това реално убива всякаква възможност за предлагане на конкурентни цени.

За разлика от Apple, издателите отдавна се договориха и заплатиха общо 155$ милиона с щатите и потребителите.

Производителите на iPhone-а обаче решиха да продължат борбата в съда и сега ще платят 400 милиона на потребителите и 50 милиона за адвокати и съдебни разноски. Върховният съд беше последна надежда за тях, сега попарена. Компанията в Купертино още не е коментирала решението.

Зам.-министърът на правосъдието Бил Баер определи действията на Apple като "цинични", и написа:

"Въпросът с отговорността на Apple за съзнателния заговор с книгоиздателите за повишаване цените на електронните книги е веднъж за винаги уреден."

Amazon обаче също създава проблеми за книгоиздателите. Всяка книга на най-голямата онлайн книжарница в света е защитена от специален DRM софтуер, който уж спира пиратството, но освен това не позволява книгите да се четат на друго освен устройствата KIndle на Amazon или съответния софтуер. А пиратите това само ги затруднява.