Кои са най-трудните места да си жена по света? България, въпреки доста забележки към равнопоставеността на мъже и жени, е доста далеч от тях. Събраните данни са доста стряскащи и са повод да си припомним защо всъщност съществува този ден. Не, за да се подарява цвете на колежката. Не че пречи. Но не е това първоначалният замисъл. Не, и за да страдат мъжете, че те си нямат Международен ден и "справедливо ли е това", "какво стана с правата на мъжете, а" и други подобни очаквани забележки. Всъщност мъката на "обезправените"се компенсира вече според някои с 19 ноември, Международен ден на мъжа, но това е друга тема. 

Днес да си жена е най-тежко в огромна част от африканските държави.

Данни от 166 държави са събрани в доклада "Бедността има пол" на ONE (международна неправителствена организация, един от нейните създатели е Боно-б.р.).

Индексът взема под внимание редица статистически показатели като БВП на глава от населението, посещение на училище от момичетата, възможност жените да имат банкови сметки, процентът на жените спрямо мъжете, които имат платена работа, политическо представителство на жените, застрашеност от смърт в детството, както и разпространение на анемията сред жените.

Изводът не е изненадващ - 20 от държавите, в които е най-трудно да си жена са и най-бедните в света. Най-ужасно е положението на младите жени в Нигер, следват Сомалия и Мали. Списъкът се допълва от ЦАР, Йемен, Демократична република Конго, Афганистан, Кот Д'Ивоар, Чад, Коморските острови. 

Къде е най-добре да се родиш жена

 

В най-наситено червено са оцветени държавите, където е най-добре да си жена.

 

На другия полюс са обичайните отличници в подобни класации скандинавските страни.

Класацията на топ 10 на държавите, в които е най-добре да се родиш жена:

 

Норвегия

Швеция

Дания

Исландия

Финландия

Холандия

Австралия

Нова Зеландия

Швейцария

Белгия

България в тази класация е 44-ата най-добра държава, в която е хубаво да се родиш от женски пол. Преди нея са повечето европейски държави, Авсралия, Нова Зеландия, САЩ, както и страни като Казахстан, Аржентина, Уругвай и ...Бруней.