Само 51 на сто от французите подкрепят членството на Париж в Евросъюза, пише в. "Фигаро". За десет години хората, които смятат, че принадлежността на Франция към ЕС е важна са намалели с 16 процентни пункта, отбелязва изданието, цитиращо социологическо проучване.

Скептицизмът по отношение на Брюксел в същото време нараства.Преди 10 години едва 25 процента са били против евроинтеграцията, а днес те вече са 38 на сто. От тях едва 30% от работническата класа е проевропейски настроена срещу 78 на сто от чиновниците и 62 на сто от пенсионерите.

Всеки втори (48%) чувства безспокойство за европейското семейство, десет на сто са привърженици на идеята за единство, а 13 процента не се вълнуват от темата. И обратно - едва 18 на сто вярват в ЕС и само 2 процента са ентусиазирани от общото европейско съжителство. Преди 10 години ентусиастите и вярващите са били общо 46 на сто, а загрижените за бъдещето на съюза - 39 процента.

Французите се опасяват от нарастването на безработицата (79%), намаляването на социалната защита (63%) или загубата на национална идентичност и култура (52%), както и от увеличаване на имигрантите (60%). Общо 41 на сто смятат, че членството във ЕС няма да им помогне в условията на криза, а само 25 процента са на обратното мнение.

Повече от половината от допитаните (52%) смятат европейските институции за недостатъчно демократични, а цели 78 на сто, че са твърде отдалечени от истинските проблеми на хората.