От Висшия съдебен съвет разпространиха съобщение след участието на Цветан Цветанов в предаването „Тази сутрин" по бТВ, публикувано на сайта на телевизията със заглавие „Съдиите по делата срещу мен получиха повишение".

И ЦВЕТАНОВ СРЕЩУ ЛОЗАН ПАНОВ, А ЦАЦАРОВ БИЛ ПОДВЕДЕН

От кадровия орган правят следните уточнения - че всъщност само съдия Спас Иванчев от САС е повишен, и то от комисия от 5 върховни съдии, и че съдия Тони Гетов от СГС (който пръв осъди политика) е декларирал, че не му е оказван натиск.

Спас Николов Иванчев – съдия в Апелативен съд – гр. София, е повишен в длъжност „съдия" във Върховен касационен съд – наказателна колегия, считано от датата на встъпване в длъжност, след събеседване в проведена конкурсна процедура за повишаване в длъжност и преместване.

В състава на конкурсната комисия, изготвила класирането, са участвали петима съдии от Върховен касационен съд... въз основа на изтеглен на публично заседание жребий измежду съдиите във Върховния касационен съд.

На 16.06.2014 г. Комисия „Професионална етика и превенция на корупцията" е изслушала съдия Тони Гетов от Софийски градски съд във връзка с негова молба... по повод твърдения, че е произнесъл присъда по НОХД № С-155/2013 г. вследствие на оказан политически натиск върху член на семейството му. В резултат на проведеното изслушване и представените документи КПЕПК не е установила данни за оказан натиск върху съдия Тони Гетов от страна на ръководството на СГС, от страни по делото или от политическа сила чрез член на неговото семейство..., пишат кадровиците на Темида.

На 18 февруари и премиерският съветник Яне Янев се сдоби със подобна декларация от ВСС след коментар на "Ред законност и справедливост" за съдебната система:

"Висшият съдебен съвет изразява несъгласие с изявленията от последната седмица на ПП "Ред, законност и справедливост" и на нейния председател г-н Яне Янев, с които неоснователно и безотговорно се накърнява професионалното достойнство на съдиите и тяхното добро име. Не приемаме да се отправят манипулативни внушения за дейността на магистратите и на съдебните органи. Работата на съдиите е публична и се извършва пред очите на обществото, което е една от гаранциите за добросъвестна оценка на работата им от непредубедените граждани.

Противопоставяме се на всеки опит за публично обругаване на българските съдии, прокурори и следователи, съдебни институции и съсловни организации, защото така пряко се засяга и уврежда авторитета и независимостта на правосъдието."

 Тогава представляващият съвета Димитър Узунов (номинация именно на РЗС) гласува против, а Ясен Тодоров (4въздържал се".