Въпреки конфликта между премиера Бойко Борисов и лидера на ДСБ Радан Кънев по повод избора на нов състав на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) и призива на Борисов ГЕРБ да се оттегли от процедурата, днес лидерите на парламентарни групи от мнозинството решиха тя да продължи.

Това стана след близо час и половина заседание в кабинета на председателя на парламента Цецка Цачева, на което присъстваха шефът на групата на ГЕРБ Цветан Цветанов, заместникът му Красимир Велчев, Найден Зеленогорски (ДБГ), лидерът на СДС и икономически министър Божидар Лукарски, съпредседателите на Патриотичния фронт Валери Симеонов и Красимир Каракачанов (Патриотичен фронт) и Марияна Тодорова (АБВ).

Веднага след края на заседанието бяха повикани медиите, което не се случва всеки път след подобни формати. Първо пред телевизионните камери всички лидери на по-малките коалиционни партньори на ГЕРБ се изредиха да обяснят, че според тях няма никакви нарушения на процедурата и няма никакви съмнения за задкулисни договорки, за каквито говори Кънев.

"Мнозинството в Реформаторския блок има свои кандидати за КЗК".

Това каза Зеленогорски, имайки предвид ДБГ и СДС.

Веднага след това Цветанов взе думата и обясни, че ГЕРБ не може да взема еднолични решения в управлението. От думите му стана ясно, че партията ще се съобрази с мнението на партньорите си.

"Ще информирам премиера Борисов за решението на коалиционните партньори в по-късните часове".

Това отговори Цветанов на въпрос как ще коментира призива на Борисов ГЕРБ да се оттегли от процедурата, за да не дава повод за обвинения, че влиза в задкулисни договорки.

"Ако някой е имал някакви забележки към прецедурата, е трябвало да ги направи когато тя се е приемала. Ако някой не харесва тези кандидати, да предложи други или да изрази отношението си при гласуването".

Така Каракачанов отговори на критиките на Кънев.

Утре предстои изслушване на 11-те кандидати за 7-те мандата в КЗК. Те ще бъдат изслушани от икономическата комисия. Очаква се новите членове на органа да бъдат гласувани в пленарната зала другата седмица. За избирането им е необходимо обикновено мнозинство - повече от половината от присъстващите в залата депутати.