Дали по заповед на премиера или не, прекратяването на наскоро открити търгове продължава, показва справка в Регистъра на Агенцията за обществени поръчки.

Община Бургас е спряла обществена поръчка за 500 000 лв. без ДДС, която е била предназначена за доставка на балони, флашки, чадъри, бележници, визитници, стикери и други канцеларски пособия. Целта на поръчката е била осигуряване на рекламни материали за общинската програма "Култура", дейността на общинските предприятия и различните проекти на общината.

Поръчката е била обявена на 24 февруари, а нейнто спиране е станало на 8 март с мотиви, че са установени несъответствия със ЗОП: липса на яснота за предвидените прогнозни количества и обем на поръчката, като в този случай е приложим друг подход за възлагане - рамково споразумение.

Община Стара загора набързо е прекратила поръчка за 385 000 лв. за създаване на единна информационна система за автоматизиране на работните процеси в общината. Тя е обявена на 23 февруари, а е прекратена само три дни след това с мотиви, че липсват достатъчно средства в общинския бюджет.

Масовото спиране на обществени поръчки, някои от които вече спечелени, започна на 15 февруари, след като премиерът Бойко Борисов нареди да се прекрати изпълнението на два лота от магистрала "Хемус", понеже витаели слухове, че били спечелени от фирми, близки до депутата и бизнесмен от ДПС Делян Пеевски и бизнесмена Валентин Златев.

ДЕНЯТ, КОЙТО ТРЯБВА ДА ЯДОСА ДЕЛЯН ПЕЕВСКИ

На заседанието на Министерски съвет миналата седмица Борисов даде заповед всички ведомства да правят инспекции на вече направените поръчки.

БОРИСОВ ПРИЗОВА ЗА БЕЗКОМПРОМИСНИ ПРОВЕРКИ НА ОБЩЕСТВЕНИТЕ ПОРЪЧКИ