Участие в протестите срещу избирането на Делян Пеевски за председател на ДАНС – това обединява учредителите на най-новата политическа партия. Нейното име ще бъде „14 юни“ - датата, на която хиляди българи излязоха на улиците, за да протестират срещу задкулисието.

В БТА днес бе представена Учредителната декларация на политическа партия „14 юни“, която ще набере подписи, за да се учреди самата формация, каквито са изискванията на закона.

Днес е един красив ден за българската демокрация, какъвто беше и 14 юни 2013 година“, каза в началото на представянето Ясен Атанасов – писател, един от създателите на „Протестна мрежа“ и доскоро съветник в кабинета на премиера Бойко Борисов.

От оставката на правителството на Пламен Орешарски мина достатъчно време, за да демонстрират политиците воля за промяна на държавата - в борбата си с модела #Кой и порочните механизми. Целият държавен апарат работи в полза на статуквото. За съжаление не виждаме воля за промяна“ - така Александър Стоянов представи необходимостта от новата партия. Той е инженер, активен участник в протестите.

Партия „14 юни“ бе представена от петима мъже – освен Ясен Атанасов и Александър Стоянов, до тях застанаха предприемачът от Ню Йорк Кристиян Василев, художникът Владо Руменов и адвокатът Николай Христов.

Ние не се познавахме преди протестите. Обединени сме от кауза и амбиция за промяна на статуквото“, казаха инициаторите.

От ляво надясно - Кристиян Василев, Ясен Атанасов, Александър Стоянов, Николай Христов и Владо Руменов.

Ето целите на новата партия, така както са посочени в Учредителната декларация:

  • ► Изчистване на политиката, институциите и държавната администрация на национално и местно ниво от обвързаностите, зависимостите, задкулисните договорки и корупцията, включително, но не само тези по линия на бившата „Държавна сигурност“ на комунистическия режим;

 Подчиняване на законодателната власт на суверена, чрез отнемането ѝ от олигархията и връщането ѝ на нейния легитимен носител.

 Осигуряване на предвидима и последователна изпълнителна власт, действаща изключително в рамките на законовите си правомощия и изпълняваща задълженията, с които е натоварена.

 Обезпечаване независимостта и качественото функциониране на съдебната власт, включително чрез провеждане на радикална реформа, целяща скъсване на зависимостите на съдебната институция от другите власти. Провеждане на политики, осигуряващи действителното разделение на властите и невмешателство помежду им.

 Създаване на предвидима и стабилна среда за правене на бизнес, облекчаване и премахване на административните бариери и тежести. Приоритизиране на сектори, съобразно потенциала, нуждите, човешкия капитал, икономическите ефекти и конкурентноспособността. Подобряване на инвестиционния климат. Осигуряване на допълнителни гаранции за неприкосновеността на частната собственост.

 Критично повишаване на нивото на личната и обществената сигурност посредством цялостно и радикално реформиране на сектора обществен ред и национална сигурност.

 Достигане на жизнен стандарт, качество и среда на живот, обществени услуги – здравеопазване, транспорт и комунални услуги, инфраструктура и административно обслужване, съотносими с европейските стандарти.

 Модернизиране и повишаване качеството, практическата насоченост и ефективността на средното и висшето образование; цялостна реформа в сферата на културата по отношение на нейното финансиране и управление; реални мерки за интеграция на малцинствените групи и хората в неравностойно положение.