Последните случаи за употреба на допинг на руски спортисти ще бъдат щателно разследвани, обявиха Дмитрий Песков, говорител на президента Владимир Путин и спортния министър Виталий Мутко. Всичките са за употреба на препарата "Мелдониум", а №1 по популярност сред уличените е Мария Шарапова.

"За всеки отделен случай ще правим разследване, обяви Митко, цитиран от ТАСС. - Разглеждаме ги поотделно. Лекарството "Мелдониум" вече е забранено за употреба от Световната антидопингова агенция и просто трябва да приемем този факт. В националните отбори на Русия този препарат не се използва. Сега трябва да направим така, че никой дори да не си помисля да го приема."

ОЩЕ ШЕСТИМА ИЗГЪРМЕЛИ С ДОПИНГА НА ШАРАПОВА

Междувременно броят на "изгорелите" руски спортисти с "Мелдониум" расте. До вчера бе известно, че те са трима (заедно с Шарапова), но днес бе оповестено, че има още трима, а числото може да нарасне по думите на Мутко. Освен фигуристка и колоездач, положителни проби са дали състезатели по волейбол (Александър Маркин), бързо пързаляне с кънки и шорттрек.

По този повод ТАСС отправи въпрос към Дмитрий Песков вижда ли руското правителство политическа поръчка зад тези допинг скандали?

"Политизирането на спорта, опитът да се употребяват политически инструменти за постигането на определени цели, е разрушително за спорта, недопустимо и непростимо е, отвърна прессекретарят на Путин. - Убедени сме, че спортът трябва да остане далеч от политиката."

Песков също е уверен, че ще има разследване на последните случаи. И припомни за изявление на руския президент отпреди няколко месеца, в което той призова за същото покрай хванатите с непозволени стимуланти в леката атлетика. На този етап няма нито един руски представител на Царицата на спортовете, който да не е издържал теста за "Мелдониум". 

Междувременно стана ясно, че през миналата година - до декември, Мария Шарапова е получила поне 5 предупреждения, че лекарството за сърце предстои да влезе в забранения списък на WADA. През 2015-а то е било под специално наблюдение.

Случаят на Маша става все по-интересен. Бивш треньор на тенисистката - американецът Джеф Таранго, обяви, че в младежките си години Шарапова е имала нужда да приема "Мелдониум", тъй като сърцето ѝ тогава било доста слабо за огромните натоварвания в тениса. Именно около това ще се концентрира защитата на бившата №1 в света - че тя е имала нужда от препарата.

Вече вървят спекулации, че наказанието на носителката на 5 титли от Големия шлем няма да е повече от 1 година. Руските спортни шефове дори се надяват на 4 месеца, за да може Шарапова да участва на олимпиадата в Рио де Жанейро. Официално бе обявено, че първото заседание по случая е на 23 март в Лондон. Тогава адвокатите на Мария ще изложат аргументи пред комисия на Международната федерация и представители на WADA.

Вчера Мария Шарапова получи неочаквано добри думи от старата си съперница Серина Уилямс. Американката нарече решението на рускинята да признае всичко на пресконференция "смела и достойна постъпка".