Братята Уашовски затвориха цикъла - станаха сестри. И втората - вече "създателка", на филмовата поредица "Матрицата" Лили Уашовски, до вчера Анди, обяви, че е транссексуална жена в изказване на страниците на американския таблоид "Уинди Сити Таймс". Четири години, след като Лари Уашовски стана Лана.

В материал "Шокираща промяна на пола - братята Уашовски сега са сестри!!!" 48-годишната кинорежисьорка обявява, че е решила да направи операцията си за смяна на пола публична, след като журналист от британския в. "Дейли Мейл" я притиснал да направят интервю.

"Знаех, че в някакъв момент трябва да го обявя. Знаете ли, когато живееш като открит транссексуален, понякога е трудно да го криеш. Исках - имах нужда - понякога да се почувствам добре, удобно. Но явно не аз избирам това", пише Лили.

Журналистът от "Дейли мейл" пристигнал пред вратата й в понеделник, като поискал да разкрие половата си идентичност пред вестника. Лили определя това като "заплаха за публично разкриване срещу волята ми", сравнявайки го с подобни инциденти и преди свързвани с вестника. Тя прави препратка към началната учителка и траннсексуална Луси Мидоус, която се самоуби, след като таблоидът публикува статия, озаглавена: "Той не само е в грешното тяло... той е и на грешната работа".

Сестрата на Лили Анди Уашовски се разкри като Лана през 2012 г., макар че слухове за промяната имаше още от 2003 г. 

И двете сестри рядко се появяват пред публика, но вероятно Лили, подобно на Лана, ще помага за каузата за правата на транссексуалните.