Класираната на второ място фирма "Контракс" АД, която предложи и четири пъти по-ниска ценова оферта за системата с пръстови "отпечатъци", няма да оспорва избора на Националната здравноосигурителна каса, съобщиха от ведомството. Компанията се състезаваше с Консорциум "Стемо Гама Консулт" и обещаваше да изгради регистрационната система само за 109 хил. лв. с ДДС (на фона на оферта за 447 хил. лв. с ДДС от конкуренцията), но изостана по критерия "техническа спецификация" и загуби надпреварата.

НАЙ-СКЪПАТА ОФЕРТА ЗА "ОТПЕЧАТЪЦИТЕ" СПЕЧЕЛИ

"В самото задание е даден превес на техническите параметри. Не да изберем фирмата, която дава най-ниска цена, а тази, която ще даде най-висока степен на защита на личните данни на пациентите. Тъй като "Стемо Гама Консулт" гарантира защитата, ние сме решили да работим с нея. Другата фирма не е обжалвала. В законоустановения срок няма подадени възражения, така че имаме всички основания да сключим договор с фирмата, която е дала най-добрите технически параметри", коментираха представители от надзора на здравната каса.

Консорциум "Стемо Гама Консулт" е бил предпочетен и заради предложения софтуер, който позволява надграждане. От касата възнамеряват да го използват не само за системата с пръстово идентифициране, но и за други електронни услуги, които ще осигуряват на пациентите. Същият консирциум ще продава и устройствата за разчитане на биометрични данни в болниците и аптеките (т. нар. четци), чиято прогнозна стойност е 286 лв. на бройка.

"ИГРА НА КОДОВЕ" С ПРЪСТОВИТЕ "ОТПЕЧАТЪЦИ"

Очаква се системата да стартира на 1 юни. Тогава осигуряването на лекарства в аптеките и лечение в болниците ще става само след сканиране на пръсти от ръката. Първоначалното сканиране ще генерира уникален цифров код, който ще свързва всички лични данни на пациентите в касата, а всяко следващо сканиране ще осигурява достъп до здравните услуги, които се полагат на съответното лице. Кодът ще си взаимодейства и с номерата на всички хора с роднинска връзка така, че внуци и съпрузи да могат да взимат лекарствата на своите близки.

Опасенията на този етап са, че въвеждането на "отпечатъците" няма правно основание, защото не е описано в нито един законов или подзаконов нормативен акт. Регламентирано е единствено в Националния рамков договор за 2016 г., който обаче не беше подписан от Българския лекарски съюз и предстои да бъде въведен по служебен път.

Не е предвидено как ще се процедира в случаите, когато пациентът откаже да се легитимира с пръст или не може да го направи по обективни причини (например, изгаряне, ампутация на крайници и прочие). Не е ясно и по каква система ще се регистрират чужденците, лекувани у нас, както и българите, които търсят здравна помощ в друга европейска страна.