Милица Трайкова, и.д. директор на Народния театър, укроти гнева си към Христо Мутафчиев, председател на Съюза на артистите (САБ). В почивните дни около националния празник тя „извади томахавката“ срещу него заради гастрола на спектакъла „Духът на поета“ в Европарламента в Брюксел на 3 март.

КОЛЕКТИВЪТ НА НАРОДНИЯ ТЕАТЪР: ХРИСТО МУТАФЧИЕВ, ОТТЕГЛИ СЕ НЕЗАБАВНО

Трайкова възропта срещу пътуването с писмо, изпратено до САБ, Министерството на културата и Комисията по култура в парламента, в което заявява, че Мутафчиев няма право да изнася в чужбина представление от афиша на Народния театър без разрешение.

"Спектакълът "Духът на поета" е част от репертоара на Народния театър „Иван Вазов“ от 2013 г. и е 100% продуциран от Народния театър. Правата по пиесата и режисурата са отстъпени изцяло на Народния театър от съответно Стефан Цанев и Маргарита Младенова“, се казва в позицията на Трайкова.

Христо Мутафчиев заяви в отговор, че са платени 1000 евро на театъра за гастрола, а разрешение са получили от режисьора на спектакъла Маргарита Младенова и от автора на пиесата Стефан Цанев.

Днес, 9 март, Милица Трайкова изпрати ново писмо до Христо Мутафчиев, с копие до министъра на културата Вежди Рашидов и председателя на Комисията по култура и медии Полина Карастоянова, в което признава, че е получила устна покана, а след това и по електронната поща, за гостуване на представлението в Брюксел от Андрей Новаков. Евродепутатът от ГЕРБ предложил да поеме разходите за командировката на актьорите (Христо Мутафчиев, Валентин Танев и Павлин Петрунов), авторските права, както и да плати откупка на представлението за 1000 евро. Парите били преведени.

"Считам случая за приключен", заявява Милица Трайкова в писмо, адресирано до Христо Мутафчиев.

Площад Славейков