Членовете на ДПС, които са на изборни постове в общинската или централната власт, да няма право да са на ръководен пост в областните и общинските структури на партията. Такива промени в устава си обмислят в движението преди Осмата национална конференция на ДПС, насрочена за 24 април, научи Клуб Z от висши партийци. Целта - да се раздели управлението на партията по места от управлението на институциите, за да няма хора, които заемат повече от един пост.

В момента в устава на партията има забрана само избраните за депутати членове на движението да заемат поста председател на Областен съвет в партията. Всеки народен представител, който е бил на тази позиция, е длъжен да подаде оставка с избирането си и полагане на депутатска клетва. Очаква се в устава на ДПС да се запише подобен текст и за общинските структури по места. Засега не е ясно дали забраната за водачески постове ще важи и за избрани кметове и министри от ДПС, които водят и партийни организации.

Промените в устава ще са част от дневния ред на Осмата редовна конференция на ДПС на 24 април. Тя е и втората поред, на която движението ще трябва да си избира нов председател след оттеглянето на почетния лидер Ахмед Доган от активната политика през 2013 г. До ситуацията се стигна, след като наследникът на Доган - Лютви Местан, бе директно изключен от партията миналия декември след почти 3 години на поста. "Отстрелването" на Местан стана след лична повеля от Доган и разпространена от ДПС в медиите негова реч пред най-тесния висш партиен кръг преди Нова година.

До момента единствената номинация за лидер на ДПС е на депутата Четин Казак. Той е и един от тримата партийци, които временно застанапа начело на движението след изгонването на Местан. Той е номиринан от структурата в Габрово. Останалите местни конференции предстоят.

ЧЕТИН КАЗАК Е НОМИНИРАН ЗА ЛИДЕР НА ДПС

"В момента текат конференциите на ДПС по места за номинации, тази в Гарбово беше първата, но предстоят още 27", коментира пред БНТ другият временен съпредседател на движението Рушен Риза. 

По думите му в партията има настроение, което и той самият подкрепя, че най-добрият вариант е почетният лидер д-р Ахмед Доган да се върне начело на формацията, но реалностите били други - почетният лидер не иска да се връща в активната политика.

"На последния Централен съвет на ДПС д-р Ахмед Доган заяви, че трябва да има съревнование за председател", обясни Риза.

За мястото на изключения Лютви Местан се спряга и името на третия управляващ партията в момента - Мустафа Карадайъ, твърдят източници от централата. И той, и Казак срещат подкрепа от висши партийни. Въртят се имената на депутата д-р Тунчер Кърджалиев и на евродепутатите Филиз Хюсменова и Искра Михайлова. Според партийната мълва обаче засега никой от тях не бил съгласен към момента да поемат партията и да участват в избора на лидер.

ДОГАН Е ЕДИНСТВЕНИЯТ НЕЗАМЕНИМ ЛИДЕР НА ДПС

Най-новият вариант, за който се говори в партията, е тя да бъде оглавена от дългогодишния кмет на Кърджали Хасан Азис. Самият той не говори по темата. Според партийци Азис има и качества, и достатъчен административен опит, а и е от най-силния регион на движението. Проблемът е, че не е базиран в София, а от Кърджали трудно би изпълнявал задълженията си. 

Съпредседателят на ДПС Рушен Риза коментира още, че е нормално да има напрежение в ДПС след разделението с Местан, а и докато текат конференции по места е възможно да има обидени и недоволни. Призна още, че част от тези хора могат да потърсят място около бившия председател и проекта му ДОСТ. 

"При всяко разделяне е имало малък отлив от гласове от ДПС. Това няма да се отрази на ДПС, защото търсим разширяване на електоралната си база и излизаме по-силни от такива ситуации. Новата формация ДОСТ няма какво ново да даде в политиката. Наблюдаваме какво ще направят, деликатни сме изказа си, защото до вчера тези хора са били наши колеги. Но мисля, че те ще осъзнаят рано или късно, че това няма да е успешен проект.", каза още Рушен Риза пред БНТ.

ДПС ЗА ДОСТ: РЕНЕГАТИ ВТОРА-ТРЕТА УПОТРЕБА

Съпредседателят на ДПС се въздъжа от остри думи срещу бившия лидер на партията Лютви Местан, но припомни, че той е бил 20 години в ДПС и няма нещо, което да не е постигнал с тази партия.

"Не вярвам за ден, месец г-н Местан да се промени. Какво не е постигал в ДПС? У него виждам малко двуличие, но повече не искам да коментирам", заключи Риза.