Шестима. Само толкова от членовете на Висшия съдебен съвет гласуваха "против" това бившата зам.-шефка на Софийския градски съд Богдана Желявска да бъде "изчистена" от дисциплинарна отговорност. 14 души - сред които и председателят на ВАС Георги Колев и главният прокурор Сотир Цацаров, приеха Желявска да не бъде наказвана.

Галина Карагьозова, Юлия Ковачева, Калин Калпакчиев, Камен Иванов, Юлиана Колева и Соня Найденова смятаха, че на нея трябва да й се търси отговорност. Лозан Панов излезе още по време на дискусията, защото като вносител  (заедно с Христо Иванов, б.а.) на предложението за дисциплинрно производство не е етично да гласува.

Желявска все още си е на работа, както и другата заместничка на Владимира Янева - Петя Крънчева.

СЪДЕБНИЯТ ДРИЙМ ТИМ НА БЯЛ КОН

Както Клуб Z писа, Желявска бе сред главните "герои" на доклада, който ВСС изготви за съда, след като в началото на 2015 г. направи обстойна проверка поради международния скандал, последвал интервюто на френския посланик Дьо Кабан. Оказа се, че тя е извършвала случайното разпределение на дела и в други отделения, че е взела на ръчно управление освобождаванията от държавна такса, а заедно с другите ръководителки са посочвали заместващи съдии и са командировали с напълно неясни критерии.

ДИСЕКЦИЯ НА ЕДИН СЪД: СОФИЙСКИЯ ГРАДСКИ СЪД

През м.г. кадровиците отказаха да образуват и на Владимира Янева дисциплинарно производство заради аферата “Червей”, докато не завърши делото срещу нея за незаконното разрешаване на специални разузнавателни средства. Без аргументи ВСС отхвърли предложението на тогавашния правосъден министър Янева да понесе и някаква професионална отговорност за действията си като шеф на градския съд.

Христо Иванов обжалва отказа на ВСС пред Върховния административен съд и спечели делото. Така съдебният съвет се видя принуден да образува дисциплинарката срещу Владимира Янева.

Днес ВСС обаче реши да спре дисциплинарното производство срещу Янева.

Срещу нея има и неприключило друго дисциплинарно дело за управлението на съда.

Срещу Петя Крънчева – другата бивша заместничка, също има образувана, но неприключила дисциплинарка. Крънчева и Желявска са си все още на работа в съда, а Янева бе освободена по нейна молба, а не дисциплинарно.

Не така благосклонен бе Съветът към съдия Веселина Ставрева от СГС, която пусна под гаранция Румяна Ченалова през миналата година, след като прокуратурата ефектно я обяви за общодържавно издирване. Тя промени в парична гаранция и мерките на атакистите Волен Сидеров и Десислав Чуколов.

С 12 гласа "за" кадровиците решиха да започнат дисциплинарно производство срещу нея по предложение на петима от Съвета. Самият брой гласове е, меко казано, спорен - ВАС отмени именно решение, взето с 12 гласа - Петьо Петров-Пепи Еврото, да бъде освободен да си ходи по живо по здраво от системата.

Калин Калпакчиев взе думата и нарече случилото се "акт на репресия слещу съдия Веселина Ставрева, върху която се опитват да се стоварят неуспехите на другите институции, и в частност на прокуратурата в борбата с престъпността".

Той нарече дисцплинарната практика на ВСС уродлива и припомни, че в евродоклада изрично пишеше, че ЕК ще следи хода на дисциплинарните производства срещу членовете на бившето ръководство на СГС.

"Имаме нарушение, нямаме нарушител", заключи кратко Лозан Панов, като напомни за доклада на ВСС за многото нередности в СГС.

Соня Найденова пък напомни абсурда, че комисия от 12 съдии, членове на ВСС, е изготвила доклада с нередностите в Градския съд и самият ВСС вече призова новия председател Калоян Топалов да се отчете какво е направил по въпроса. "А сега излиза, че нередности няма", отбеляза тя.