Сергей Станишев се срещна с представители на Националната асоциация на тютюнопроизводители 2010 и Българска асоциация на тютюнопроизводителите, съобщи пресцентърът на БСП. Червеният лидер е обещал държавата да се върне в сектора - и с пари, и с регулация.

"Има политическа воля за национална подкрепа до 2020 г., която да компенсира липсата на европейски плащания", е казал Станишев.

Европейският съюз не позволява субсидиране на тютюнопроизводството заради здравни съображения. Това би противоречало на европейската политика за намаляване на тютюнопушенето. 

Сергей Станишев е обещал БСП да изпълни всички искания на бранша - а те основно са гарантирано изкупуване и субсидии. 

"Готви се нов закона за тютюна. В него ще залегнат исканията, които ви сте поставяли и са обсъждани много пъти. Ако Министерството на земеделието и храните забави внасянето, нашата парламентарна група ще го направи, защото понякога инициативата през парламента е по-бърза", се е ангажирал Станишев.

Председателят на БСП е обещал още управляващите да отменят пълната либерализация в сектора, която беше въведена по време на предишното правителство на ГЕРБ.

Проблеми с изкупуването на тютюна се появяват почти всяка година и винаги решаването им идва след натиск от страна на ДПС и за сметка на данъкоплатците.

Въпреки забраната на ЕС за субсидии, тютюнопроизводителите получиха близо 100 милиона лева тази година. Миналата година подкрепата бе в размер на 84 милиона, преди това - 73 милиона. Сумата нараства всяка година.

Формално тези пари са оформени като помощ за пренасочване на производителите към друг вид дейност. Те обаче не се пренасочват, защото субсидирането под една или друга форма винаги продължава. 

Финансова помощ получават 43 хиляди производители, които заедно с домакинствата им са около 200 хиляди души.