Въпреки някои крачки към НАТО Съ рбия няма да влиза в алианса.

Това увери сръбският президент Томислав николич руския си колега Владимир Путин, предаде Нюз.Ру. Николич е на визита в Москва.

На 10 февруари парламентът в Белград ратифицира Индивидуален план за партньорство, подписан с НАТО. Документът предвижда свобода на придвижване на войски на пакта в Сърбия и предоставя дипломатически имунитет на неговите военнослужещи нва територията на страната.

Николич заяви, че споразумението се отнася за техническия персонал, който ще се занимава с подготовката за унищожаване на голямо количество боеприпаси, намиращи се в момента в склад в един сръбски град.

Президентът увери, че Сърбия ще спазва резолюцията за неутралитета по отношение на военни съюзи, приет от Скупщината през 2007 г.

Гостът благодари на Русия, че наложи вето върху резолюцията на съвета за сигурност на ООТ от 2015 г., с която избиването на 8000 вюсюлмани в обсненския град Сребреница през 1995 г. бе обявено за геноцид. Николич благодари и за това, че Русия гласува против приемането на Косово в ЮНЕСКО.

Путин от своя страна обеща Русия да подкрепя Сърбия по всички въпроси, засягащи нейната териториална цялост.

Томислав Николич получи вчера в Москва награда от Фонда за единство на православните народи. Заедно с него бе награден и българският патриарх Неофит.