"Много съм развълнуван да получа всички тези отличия от моите хора.”

С тези думи, произнесени на български, големият холивудски режисьор Тед Кочев получи най-престижното отличие на Министерството на културата „Златен век” – звезда, което министър Вежди Рашидов му връчи, предаде БГНЕС.

"Получавал съм най-различни награди, но тези са ми най-скъпи”, допълни режисьорът с български корени и не успя да удържи вълнението си при получаването на отличието.

Видимо притеснен за това, че е позабравил родния си език, Кочев разказа на полубългарски - полуанглийски, че в семейството му се е говорело само на български език, но годините зад граница са дали отражение. Може би това бе и причината така емоционално да приеме и изненадата от Вежди Рашидов, който му каза, че още преди шест дни е говорил с вицепремиера Ивайло Калфин и е взето решение за издаване на българско гражданство на Тед Кочев.

Емоциите разплакаха именития режисьор.

В рамките на 20-я София Филм Фест, където Кочев получи специалната награда при откриването на феста снощи, ще бъдат излъчени някои от най-емблематичните му филми в няколко ретроспективни прожекции. Кочев посочи, че може да започне да преподава в НАТФИЗ на младите студенти и със сигурност ще снима филм в България, посветен на спасяването на българските евреи от цар Борис III.

Вежди Рашидов пък заяви, че ще му помогне в намирането на финансиране за филма. Той заяви и че независимо от кризата, министерството е отпуснало 14,2 млн. лв. за кино и даде заявки, че ако остане министър, и догодина пари за кино ще има.

Тед Кочев е роден е на 7 април 1931 година в Торонто, Канада, в семейството на български емигранти. Докато е дете, всички вкъщи говорят на български, а на празници слушат българска народна музика, играят хора и ръченица.

„До ден-днешен тези ритми са в кръвта ми, обичам ги. Изобщо извън къщи живеехме като англичани, а у дома – като българи”, спомня си Кочев.

Христо, както е пълното му име, завършва английска литература в университета в Торонто, а на 24 г. става най-младият режисьор в канадската телевизия СВС - Canadian Broadcasting Corporation. Като режисьор Кочев е носител на „Златна мечка” в Берлин, има две номинации за „Златна палма” в Кан и една за „Оскар”. Сред най-успешните му филми са „Първа кръв” от 1982 (добил популярност като „Рамбо”) със Силвестър Сталоун и комедията „Уикендът на Бърни“ (1989).