Софтуерната компания Opera въведе вградена функция за блокиране на реклами в своя интернет браузър, съобщава CNBC. Това позволява на потребителите да сърфират в мрежата без да гледат рекламите, но в същото време лишава сайтовете от приходи.

Функцията е налична от тази седмица, като дава възможност за избор дали да се блокират или пускат рекламите от конкретен сайт.

Според Opera вграденият блокировач е по-добрата възможност от програмите, които се инсталират допълнително към браузърите. Компанията дава пример с това, че при активирана функция браузърът ѝ зарежда сайтовете с 90% по-бързо, отколкото Internet Explorer и с 45% при Google Chrome с добавка за блокиране на реклами.

В момента около 5% от достъпа до интернет съдържание минава през Opera, докато Google Chrome държи лидерско място с 45% пазарен дял.

От Opera казват, че причината за включването на функция за блокиране е с цел да се помогне на потребителите и да се даде знак на рекламодателите, че интернет рекламите са прекалено големи и досадни.

Днес раздутите онлайн реклами използват много повече капацитет на достъп, отколкото преди, като карат сайтовете да зарждат по-бавно, понякога дори скривайки съдържанието, което се опитвате да четете. А в някои случаи дори ви мамят, като ви карат да натискате „фалшиви“ бутони за зареждане на съдържание, казва Кристиян Колондра, старши вицепрезидент на Opera.

Друга сериозен проблем е защитата на личните данни и следенето на вашето онлайн поведение, добавя той.

Но въпреки че програмите за блокиране на реклами са удобни за потребителите, те лишават сайтовете от сериозни приходи. Според доклад на PageFair и Adobe през 2015 г. онлайн бизнесът е загубил $22 млрд. от активиране на подобни програми, които се използват от над 198 млн. потребители в цял свят.

В отговор на все по-широкото развитие на тези технологии тази седмица в. „Ню Йорк таймс“ започна прилагането на система, която като засече програма за блокиране на реклами, пуска съобщение, в което съветва потребителя или да премине на абонамент, или да изключи сайта от блокиране.