Вярно, че съвременната наука е изключително напреднала, но последните експерименти на специалистите по молекулярна биология са доста по-странни от обичайните.

Научно изследване в списание "Еволюшън" наскоро съобщи, че биолози от Чили успешно са "възкресили" динозавърските крака на някогашните птици. Чрез молекулярен експеримент те са успели да променят процеса на растеж на костите, възстановявайки тяхната структура от преди няколко милиона години.

И всичко това се случва само година след като екип от американски генетици успя да "разгадае" как динозавърските муцуни на праисторическите птици са се превърнали в човки, след което успя да обърне процеса и да създаде съвременно пиле с праисторическа човка.

Разликата между динозавърските и съвременните пилешки крака е в размера на т. нар. фибула - една от двете дълги кости на подбедрицата. При праисторическите предшественици на птиците тази кост е с форма на тръба и достига до глезена. В хода на еволюцията обаче придобива по-различна форма и значително се скъсява. Любопитен факт за изследователите е, че ембрионите на сегашните пилета развиват същата тръбеста кост като предшествениците си динозаври, но се излюпват без нея. Това им дало надежда, че могат да им върнат праисторическата форма. 

Завръщането в годините преди еволюцията се случило чрез промени в действието на два гена, отговорни за развитието на фибулата - Hedgehog (IHH) и PTHrP. Подтискането на протеина IHH довело до непрекъснато нарастване на фибулата, а генът РТНгР, отговорен за растежа на хрущяла в края на костите, осъществил връзката с на фибулата с глезена. В резултат пилетата се излюпили с динозавърски крака.

Генетично птиците са най-близки от всички съвременни животни до праисторическите животни и според биолозите са преки потомци на динозаврите.

Само можем да гадаем дали постижението на науката в последствие ще се окаже бонус за съвременната кулинария.