Забраната за "диво" къмпингуване доведе до поредната серия протести, но се оказва, че в България поне засега не може да се извършва дори и "цивилизовано" къмпингуване. Поне засега.

В електронната версия на Националния туристически регистър на Министерството на туризма към момента не е регистриран нито един къмпинг, алармират потребители на социалните мрежи.

Основната причина за това е, че от 25 август м.г. влезе в сила чисто новата Наредба за изискванията към местата за настаняване и заведенията за хранене и развлечения и за реда за определяне на категория, отказ, понижаване, спиране на действието и прекратяване на категорията. На практика тя отменя старата Наредба за категоризиране на средствата за подслон, местата за настаняване и заведенията за хранене и развлечения, която беше в сила от началото на 2005 г.

Новата наредба дава 6-месечен период, в който съществуващите обекти трябва да приведат дейността си в съответствие с нея. За разлика от предходната, в нея много конкретно са описани изискванията към къмпингите, които вече са категоризирани в три категории. В нея са въведни конкретни изисквания за размер на площта, необходима за палатки, каравани и кемпери, изграждането на алейна мрежа, електричество, санитарно-хигиенни сгради, достъпни и за хора с увреждания, наличието на заведения, магазини и друга инфраструктура.

Разрешенията за къмпингите се издават от общините, на чиито територии те се намират.

6-месечният срок от влизане в сила на наредбата е изтекъл, но не е известно колко са процедурите за категоризация на къмпинги, които в момента все още не са приключили. Не е ясно дали изобщо ще има инвестиционен интерес към къмпингите поради инвестициите и разрешителните, които са необходими за легалното изграждане на туристически единици по новите изисквания.