Улиците на Париж са твърде мръсни за японските туристи, заради което токийските туроператори ще започват операция по почистване на френската столица този уикенд, съобщи 60abc.com

Въпреки че е сред най-популярните дестинации за туристите от Япония, агенциите са установили, че бройката спада, особено заради скорошните терористични атаки.

Миналата година 600 000 японски туристи са посетили френската столица, цифра, която туроператорите искат да увеличат. И затова са потърсили проблема там, където могат да направят нещо.

Общинарите на Париж не са трогнати от тези коментари.

"Те казват, че искат да направят града по-чист за своите хора, които имали високи стандарти, но в последните години Париж всъщност стана един от най-чистите градове в света", заяви говорител на градския съвет.

За японците обаче Париж често е силен културен шок. Вместо романтичен, красив град, те се сблъскват с груби местни и мръсни улици. Затова и японското посолство е създало гореща линия за страдащите от т. нар. Парижки синдром. Макар това да звучи крайно притеснително, истината е че малко туристи от Страната на изгряващото слънце се чувстват толкова зле. Проблемът е бил по-сериозен през 80-те.

Любопитно е, че в интернет форумите парижани потвърждават - улиците на града им наистина са твърде мръсни, има твърде много кучешки екскременти, силна миризма на урина в някои части на метрото.

А жители на много други градове в света подканят японските туроператори - заповядайте, почистете и при нас.