Работя полулегално с министрите-социалисти в Европа, тъй като поради личното настояване на Сергей Станишев (б.р., Станишев е председател на Партията на европейските социалисти) не участвам в техните съвети, предшестващи Европейския съвет, оплака се пред БНР вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин (АБВ). Хубаво е да се говори за лидерство, но когато искаш да постигнеш нещо, търсиш всички сили, особено по труден проблем, допълни Калфин, обяснявайки ситуацията:

"Преди всеки Европейски съвет министрите от съответното политическо семейство се срещат и координират позициите си. Аз работя прекрасно с министрите-социалисти, но не на тези срещи, тъй като те се организират от партийните централи, а ПЕС отказва да ме допусне до тези срещи, което е много смешно. Ето виждаме  Ципрас, който е от друго политическо семейство, участва. Очевидно е, че това е някакво типично българско отношение. Аз избягвам да го пренасям на европейска сцена."

Основните кандидатури за президентската надпревара ще бъдат ясни преди лятото, прогнозира Калфин. До последно ще се надяваме на широко подкрепен ляв кандидат, ако това не се случи, ще имаме наш кандидат, подчерта Ивайло Калфин, като не изключи и вариант за ширококонсенсусна фигура:

"Когато говорим за президент, трябва да търсим широко национално съгласие, не става въпрос само левицата или политическите семейства да издигат.  Политическата ситуация и сигурността около България са изключително тревожни и през следващите години имаме нужда от солидна фигура на държавен глава".

На въпрос на БНР: "През какво минава съгласуването на евентуална обща кандидатура", той отговаря:

"Очевидно през желанието да се търси по-широко съгласие. Чухме господин Станишев да говори за широки взаимодействия, за широки коалиции, нека да ги видим и в България как се прилагат. Диалогът ни с БСП е в точка "нула".