Хей, посрещнете най-новия милиардер. Това е Доктор Дре, музикантът, който навремето направи известен гангста рапа, а после стана продуцент и милионер. Но тази седмица го направи още по-богат.

„Първият милиардер в хип-хопа, тука сега на шибания Уест Коуст“, изрече Дре в петък във видео, което ар енд би музикантът Тайриз Гибсън разпространи чрез своята фейсбук страница.

Компанията Apple ще купи купува създадената от Доктор Дре и музикалния продуцент Джими Айовин компания Beats Electronics за огромната сума от  $ 3,2 млрд. Макар, че не е ясно колко точно от Beats притежава Дре, делът му не е малък. Но и без това музикантът-бизнесмен е безумно богат.

В последната класация на най-заможните в хип-хоп бизнеса Доктор Дре заема приличното второ място със състояние от $ 550 млн., изпреварен само от Шон Коумс, известен навремето като Пъф Деди, а сега наричан само с краткото Пи Диди (имуществото му се пресмята на $ 750 млн.).

Дре, който по рождение носи името Андре Ромъл Йънг, е роден в предградието на Лос Анжелис Комптън през 1965 г. Израснал с майка си, която навремето била певица и от малък се насочил към музиката.

Кариерата му тръгнала от групата N.W.A., която през 1986 г. създал  с други бъдещи величия като Изи И и Айс Кюб. Избрал псевдонима си Доктор Дре по асоциация с неговия спортен идол - баскетболната звезда Джулиъс Ъруинг, известен като Доктор Джей. С ритмична музика и бандитски текстове групата бързо прославила зараждащия се по това време гангста рап от Западния бряг. Групата си спечелила привърженици, но и много неприязън от страна на правозащитните органи с хитове като Fuck the Police.

Дре много бързо усетил, че няма смисъл други да печелят от неговия успех и през 1991 г. заедно с няколко други музиканти направили собствена издателска компания – Death Row Records. Дебютният му соло албум The Chronic станал три пъти платинен по продажби (над 3 млн. копия), а сингълът Let Me Ride спечелил награда „Грами“.

После основал своя лейбъл Aftermath Records, като привлякъл към него бъдещи величия на рапа като Еминем и Фифти сент. А самият Дре също продължил да прави музика, дори се снимал в прилични филми като "Тренировъчен ден".

Спомнете си култовото видео на покойния Тупак и Доктор Дре California Love:

Последното десетилетие го събрало с продуцента Джими Айовин – човек с много пари и опит както в албуми на легенди като Брус Спрингстийн, така и на успешни шоу формати от рода на American Idol. През 2008 г. двамата създали компанията Beats Electronics с идеята да направят слушалки с добро качество на звука и външен вид, който да се хареса на iPod поколението. Имали късмета, че попаднали на създателя на компанията за производство на музикални кабели Monster Cable, Ноел Лий, който бил направил модел на слушалки и им го предложил. Двамата инвестирали в производството, като до 2012 г. слушалките се произвеждали от Monster. Но след това Дре и Айовин решили, че е по-добре да прибират цялаат печалба и започнали производството на цялата продукция.

Лъскавите слушалки Beats by Dr. Dre с цена до $ 450 и басов тембър бързо се харесали на младежите, които слушат хип-хоп и хаус музика. Но и по-възрастните се пристрастили към тях заради плътния бас и отличното качество на изработка. През последните години подобно на белия кабел на iPod те се превърнаха в статус символ за хората, които не само слушат музика, но и обръщат внимание на модата.

Слушалките Beats ги има във всякакви цветове, стига да са ярки.

Сериозните слушачи на музика – т.нар. аудиофили, не ги харесват заради натрапващия се бумтящ бас. Но тийнейджърите по цял свят са готови да се лишат от левия си бъбрек за да се сдобият с Beats. Успехът на продукта е невероятен – според изследване на NPD през 2013 г. те са държали 73% от пазара на слушалки с цена над $ 100.

Но иронията е, че не точно слушалките станаха причина Apple да извади голямата пачка за Beats. По-важна в случая е стрийминг услугата Beats Music, при която срещу абонамент от $ 10 месечно потребителитe имат достъп до огромна музикална колекция през интернет.

Навремето Apple с iTunes направи революция в музикалната индустрия, като позволи свалянето на музика за слушане в движение от iPod. Но през последните години с развитието на безжичните мрежи и смартфоните всеки иска да слуша музика по собствен избор без да се налага да плаща парче по парче или албум по албум. Даунлоудът не е мъртъв, но дните му са преброени.

И понеже Apple не можа да инвестира навреме в услуги като Spotify и Pandora и за да избегне евентуални грешки, купува Beats.

През последните години в Beats се включиха и други инвеститори като производителя на смартфони HTC и инвестиционния фонд Carlyle. Според сп. "Форбс" делът на Доктор Дре в компанията е между 20% и 25%, които при цена от $ 3,2 млрд. се пресмятат на между $ 640 млн. и $ 800 млн. Това е близо два пъти повече от досегашната стойност на дела на рапъра в компанията. "Форбс" смята, че когато осе приспаднат данъците общото състояние на Дре ще е между $ 800 млн. и $ 900 млн., така че мястото му в листата на милиардерите все още не е гарантирано.

Но поне ще е най-богатият рапър за всички времена. И идол за подражание в най-меркантилния музикален стил след чалгата.