Социалистът Георги Пирински ще е новият главен редактор на лявото списание "Ново време", което се издава от БСП. Решението е взето от Националния съвет на столетницата в неделя, научи Клуб Z от членове на партийния орган.

Членът на Изпълнителното бюро на БСП, бивш министър, депутат, евродепутат от партията е номинация на лидера Михаил Миков. Социалисти все пак на шега се чудеха какво е общото между Пирински и новото време, тъй като той е един от доайените в партията от 1990 г. насам.

МИХАИЛ МИКОВ АНАЛИЗИРА КОЙ КОЙ Е В УПРАВЛЯВАЩАТА КОАЛИЦИЯ

Пленумът на левицата е решил да отложи приемането и на един от документите за отчетно-изборния си конгрес, който ще се състои през май, разказаха делегати. Декларацията е посветена на 125-годишнината от създаването на левицата (БСП брои историята си от създаването на Българската социалдемократическа партия от Димитър Благоев през 1891 г.)

Автор на текста е зам.-председателят на партията Янаки Стоилов. По време на дискусията Румен Овчаров обяснил, че стилът ѝ бил "назад и навътре" и затова трябва да се преработи. И други социалисти преценили, че трябва редакция на звученето на документа.

Националният съвет е приел и правила за избора на нов партиен лидер на предстоящия конгрес. Сред изискванията са тонът да бъде коректен, да не се допуска дискредитация на опоненти в битката, да се гарантира откритост, публичност и равнопоставеност на кандидатите.

КРЕСНА БЕШЕ ПЪРВА: МИКОВ ПАК ДА Е ЛИДЕР НА БСП

Дискусията за състоянието на БСП е била сериозна, не били спестени и критики към ръководството заради това, че БСП е "невидима" извън някоя друга акция в парламента. Атаки имало и към Калоян Паргов - лидерът на най-голямата организация на левицата. Той обаче бил защитен от бившия дългогодишен председател на структурата Румен Овчаров. 

Засега са ясни няколко вероятни претенденти за лидерския пост в БСП. Освен сегашния лидер на партията Михаил Миков, за поста се очаква да се борят депутатите Корнелия Нинова и Красимир Янков, евентуално пловдивският водач и бизнесмен Георги Гергов.  Очаква се да има и още номинации до конгреса.