В хода на антитерористичната операция на 10 май в покрайнините на Славянск, Донецка област, бе задържана група въоръжени терористи, съобщава „Обозревател“. При обиска на автомобила Daewoo lanos, с който са се придвижвали задържаните, са намерени кашони с бюлетини за предстоящия утре референдум за държавна независимост на Донецката народна република (ДНР).

Общото количество на бюлетините е над 100 000 броя. Те всички са били попълнени с отговор „да“ на въпроса: „Поддържате ли независимостта на ДНР?“

Освен кашоните с изборните книжа от задържаните са били иззети автомат „Калашников“, два пистолета „Макаров“ и две оръжия, приспособени за стрелба с гумени и пневматични куршуми. Иззети са още 60 патрона за АК и 24 патрона за пистолета „Макаров“.

В момента се провежда мероприятие за установяването по веригата на всички съпричастни км провеждането на псевдореферендума, пише „Обозревател“. Задържането е било заснето на видео, което можете да видите по-долу:

Украинският сайт твърди още, че за провеждането на т.нар. народен референдум проруските активисти планират днес да завземат няколко десетки училища в Донецк.

„От различни източници постъпва информация, че за 10 май се готви въоръжено завземане на над 80 училища във всички райони на Донецк, заради провеждането на референдума, подготвян от поддръжниците на Донецката народна република”, пише още изданието, позовавайки се на местната администрация.

В съобщението се подчертава също, че според действащото законодателство на страната превземането на сгради е престъпление.