"Вчера за малко ДСБ щеше да вземе решение да излезе от Реформаторския блок", заяви днес пред Нова телевизия Радан Кънев.

Това обаче не се случило благодарение на няколко изказвания на националното събрание на партията.

"Хиляда души бяха делегати в залата и нито един не се изказа, че иска да е на власт", каза Кънев.

И допълни:

"Глупости са, че аз и Атанас Атанасов сме били изолирани."

Според него за три месеца в опозиция ДСБ са постигнали повече, отколкото за 13 във властта. Чрез своите депутати и натиск извън парламента партията е успяла да постигне спиране на съмнителните обществени поръчки, осуетила е предизвестеният избор на нова Комисия за защита на конкуренцията (КЗК) и се е стигнало до серизна работа по отношение на картела при горивата. Единствено по съдебната реформа нямало успех.

Кънев неколкократно изтъкна, че оставането в Реформаторския блок не значи, че ДСБ не е опозиция.

"Не виждам смисъл да слагаме ултиматуми, че ще разрушим блока. Всеки знае, че без ДСБ няма Реформаторски блок. Две от партиите в блока - БЗНС и НПСД, извървяха значителен път на еволюция и видяха че участието във властта е парлама. Защо трябва да спрем този процес на узряване в блока?", попита той.

Реден кънев смята, че премиерът Бойко Борисов го приема за враг, защото разбира, че ДСБ е единствената реална алтернатива на ГЕРБ.

"Тази алтернатива неизбежно ще прерасне в широк политически съюз", прогнозира той.

Накрая лидерът на ДСБ коментира, че разследващи извършват обиски в различни фирми, като щели да стигнат и до Пътна инфраструктура.

"Ще видим дали ще стигнат и до фирми на Пеевски", каза Кънев.