Държавният секретар на Ватикана и най-приближен сътрудник на папата кардинал Пиетро Паролин ще освети църквата "Успение Богородично" в София. Тържествената церемония ще се състои на 20 март. Паролин изпълнява фактически функцията на премиер, която е втората по значение в администрацията на Ватикана след тази на държавния глава - папа Франциск.

Осветяването ще стане след няколкогодишен ремонт на църквата, която е в двора на Католическата апостолическа екзархия в столицата.

"Успение Богородично" е построена през 1924 г. Тя е главният молитвен храм на католиците от източен обряд в България. Църквата е издигната с дарения на миряните. Лични средства за построяването й са били изпратени и от папа Бенедикт XV и наследникът му Пий XI.

Храмът "Успение Богородично" в София.

Църквата е проектирана от инж. Хайнрих като първият железобетонен храм в столицата. През 2002 година, при посещението си у нас, папа Йоан-Павел II се срещна с духовенството и с миряните именно в този храм. Тогава той короняса иконата на Света Богородица Ченстоховска, която от над 100 години е в епархийното светилище в Малко Търново.

Апостолическият екзарх на католиците в България епископ Христо Пройков ще отслужи тържествена меса в неделя по случай освещаването на църквата. 

Пиетро Паролин е един от най-младите кардинали във Ватикана. Още като архиепископ той бе назначен на поста държавен секретар от папа Франциск. В дипломатическите среди, запознати с делата на Светия престол, се говори, че именно Паролин е подготвян един ден да замени Светия отец. А както е известно миналата година папа Франциск намекна, че може по примера на Бенедикт XVI да се оттегли доброволно от трона.

Пиетро Паролин, е роден в областта Венето и навърши 61 години на 17 януари т.г. По-голямата част от съзнателния му живот е преминал в коридорите на дипломатическата служба на Светия престол.

Неотдавна в интервю за радио Ватикана кардинал Паролин заяви, в отговор на въпроса как изживява особения ангажимент като сътрудник на папата в държавното управление, така:

„Изживявам го като благодат, защото наистина е чудесен дар от Господа да бъда близо до наследника на Петър в задачата му за укрепване на братята във вярата и да ги обединява в общението на Църквата, но го чувствам и като голяма отговорност, да бъда в състояние да дам моя компетентен принос в толкова трудно и сложно време, през което преминава цялото човечество".