Забраната за къмпингуване ще бъде отменена. Това става ясно от публикация във Фейсбук на Борислав Сандов, съпредседател на партия "Зелените". Той казва, че е имал разговор по темата с премиера Бойко Борисов.

Ето какво пише Сандов:

"Обади ми се Бойко Борисов, в конферентен разговор с Цецка Цачева. След това ми се обади и Николина Ангелкова. Предстоят спешни действия за отмяна на забраната за къмпингуване. Започнало е съгласуване между институциите. По-късно от кабинета на Борисов ще разпратят съобщение. Междувременно, за днес се организират протести в София, Варна, Пловдив, Стара Загора, Русе, Шумен, които да затвърдят искането за отпадане на тази лобистка поправка за забрана на къмпингуването на 100 м. от плажа, която депутати вкараха в последният момент, без съгласуване с институциите и заинтересованите страни. Министър Ангелкова също обеща да се премахне тоталната забрана за къмпингуване в цялата страна, след като проведе среща с нас в сряда. Тексът, който е залегнал в промените в Закона за туризма, тя нарече грешка и недоглеждане. Очаквам добра субординация между институциите, прозрачност и участие на заинтересованите страни и гражданското общество, за да бъдат решени тези въпроси преди започване на летния сезон".

Вчера Борисов заяви, че е не е против къмпингуването. Той се обяви само за гаранции, че къмпингуващите ще си чистят, след като напуснат плажа.

БОРИСОВ: НА МЕН НЕ МИ ПРЕЧИ КЪМПИНГУВАНЕТО, САМО ДА СИ ЧИСТЯТ

Проблемът възникна, след като със законови промени бе постановено, че е забранено къмпингуването извън концесионни плажове. Предвиждат се и  тежки глоби за "пренощуване, къмпингуване и паркиране извън определените за тази цел места".