Футболният мениджър Лъчезар Танев разкритикува държавата и прокуратурата за най-тежките проблеми, които се случват в родния футбол. Топ агентът бе гост на Сашо Диков в предаването "ДикОFF" по "Нова телевизия". Една от основните теми в разговора бе за "черното тото" - може би най-големият бич в любимата игра у нас. Не само на професионално ниво, а и при подрастващите, което е още по-жалко.

„Големите първенства се опазват от това, но в източните държави има залагания и на 17-годишни. Примерно на мач Локомотив – Левски, рече бившият национал и футболист на "Спартак" (Плевен), ЦСКА. - Това се дължи на ниския стандарт на живот, на ниския морал морал. Нещата са свързани. Трябва да има разследвания. Някой разследва ли тези екстремисти по трибуните? Или е по-лесно като дойдат избори някой да може да контролира тези момчета в агитките, водачите им са недосегаеми. Ти като видиш олигофренията, която цари в България, футболът не е някакъв изолиран елемент. Аз не знам кой вече ще ходи по мачове, нормалният запалянко вече го няма там. Затова се чудим защо нещата не вървят у нас. Искам да попитам как прокуратурата как не се самосезира един път за един мач? Значи нямат желание. Боби Михайлов е интелигентен човек, никога няма да се занимава с такива неща. Но федерацията трябва да е по-дейна в това отношение“.

Танев добави, че е опростил голяма сума на ЦСКА, за да може клубът да вземе лиценз.

„Като лицензиран мениджър мога да се обърна само към БФС за неизплатени суми. Направих компромис за 70 хиляди евро на ЦСКА от трансфера на Жуниор Мораеш в "Металург" (Донецк). Остана да ми изплатят едни 40 хиляди евро. Платиха 10 хиляди и до ден днешен дължат 30 000. Предложих на Сашо Томов в следващите месеци да ми ги преведат, като 10 хиляди от тях ще върна в клуба под формата на акции. Това не се случи. Аз ще ги преглътна, но не е почтено“, разкри Танев.

Мениджърът бе запитан за времето, когато е участвал за привличането на Лео Меси в "Барселона" - когато аржентинецът е бил тийнейджър.

"Грижехме се за Меси три години. Тогава в Испания регионалните федерации можеха да подписват договори с играчи на 14 години и минахме между капките. ФИФА следи много изкъсо всичко. Барса обявява, че родителите са се преместили в Каталуня, защото имат осигурена работа. И че детето тренира в клуба. Лео Меси трябваше да приема едни хормони на растежа – първо му ги осигурявахме ние, после от клуба. Моят партньор Хосе Мария Мигнея беше съветник на президента на Барса Гаспар и уреди пробата на момчето. Погледаха го 15-20 минути и на една салфетка от ресторанта бе разписано споразумението.“

Години по-късно аржентинските агенти на най-добрия играч в света спират да работят с Танев. А под "минахме между капките" той има предвид санкциите, които ФИФА налага, ако разкрие нередности при привличане на непълнолетни футболисти. Наскоро "Барселона" получи забрана да прави трансфери за една година точно за такова провинение, ала обжалва и спечели на втора инстанция.