Производители на бутилирани води масово заблуждават потребителите за продукта, който продават в нарушение на Закона за водите и директива 54 на Европейската общност. За това алармира изпълнителният секретар на Федерацията на потребителите в България Емил Георгиев.

Според него много от бутилиращите компании умишлено "спестяват" важна информация за продукта си в опит да вземат по-голям дял от пазара на бутилирани води у нас, чийто обем е 400 милиона литра годишно.

"За съжаление проверката ни показа, че близо 200 милиона литра годишно бутилирани натурални води въвеждат в заблуда потребителите", посочи Георгиев.

Според него един от основните проблеми е продажбата и на минерални води и на изворни води под едно и също наименование. От Федерацията на потребителите в България посочват, че това може да обърка клиентите какво точно купуват. 

"Не всички минерални води имат състав, който позволява да бъдат приемани всекидневно. Подобно объркване може да окаже негативно влияние върху здравето на подрастващите", уточняват от организацията.

Според изследването на ФПБ едно от основните нарушения е, че не се изписва ясно и четимо наименованието на находището, от което се пълнят бутилките, а вместо това се използва общоизвестно географско име, което няма пряка връзка с произхода на водата. 

Водата "Ком" би трябвало да се предлага под името на находището "Бързия", а "Пирин Спринг" като "Баничан", обяснават от федерацията. 

Според потребителската организация друго нарушение е да се продава под различни търговски марки вода, добивана от един и същ източник. Пример за това са водите "Девин-изворна" и "Балдаран". Те се пълнят от различни бутилиращи компании от един и същи извор и имат един и същ състав. Според ФПБ коректното наименование е "Балдаран".

Същото нарушение е и при минералните води "Преподобна Стойна" и "Н2О". При тях изворът също е един, но нито една от двете бутилиращи компании не използва името на находището "Катунци", може би защото на някого не звучи добре или навява на асоциации към селото на Цар Киро Катуница.

Едновременното използване на едно и също име за минерална и изворна вода е не само при "Девин". Същото нарушение го има и при водата "Михалково". Изворната вода с това име не е от Михалково, а от извор "Персенк".

Друго нарушение е, че често видът на водата не е посочен на видимо място на етикета. От ФПБ показаха вода "Банкя", от която трудно може да се разбере дали става дума за минерална или за изворна вода. Уточнението, че става дума за "натурална минерална вода" е със съвсем дребен шрифт.