Една от най-героичните битки на полски и български военни, която стана боксофис хит в Полша, сега идва за премиера и у нас. „Кербала“ ще бъде излъчен в рамките на „София филм фест“, на 16 март от 18 часа.

Филмът обръща поглед към четиридневната операция през пролетта на 2004-а година, в която полските и българските войски успяват да отблъснат атаките на ислямски фундаменталисти срещу кметството в Кербала, в чиято сграда са държани арестувани бунтовници. Яростните атаки са посрещнати от само осемдесет полски и български войници, оборудвани с оръжие и храна за 24 часа.

Губейки комуникация с базата, те не знаят кога да очакват подкрепа. С ограничени дажби, използвайки почти всичките си боеприпаси, войниците трябва да се изправят лице в лице със смъртта. В най-новата полска военна история битката при кметството в Кербала е записана като най-тежката, в която участват поляци и българи след края на Втората световна война.

В най-новата полска военна история битката при кметството в Кербала е записана като най-тежката, в която участват поляци и българи след края на Втората световна война.

Военният екшън е вдъхновен от реалната история на лейтенант-полковник Гжегож Каличак, който е и консултант при заснемането на филма, съветвал е за костюми, сценография, за всичко, необходимо за пресъздаването на този свят.

В главните роли влизат Бартоломей Топа, Антони Круликовски, Атер Адел, Пьотр Гловацки, Томаш Шухард. Ръководител на българския отряд е Христо Шопов – избран без кастинг, по лично настояване на режисьора Кшищоф Лукашевич. Поддържаща роля има и Александър Сано.

Христо Шопов (вляво) е командирът на българския отряд.

„Кербала” е заснет в специално построен декор край Варшава и на локации в Йордания. В екипа на филма участват и много български професионалисти, сред които костюмни дизайнери, каскадьори, консултанти.

Разпространението на филма стартира в Полша през месец септември 2015 година, филмът се превърна в национален боксофис хит, постигайки резултати на мащабни продукции, които са на екран по същото време.

Площад Славейков