Лечебните заведения няма да имат право да събират такса от родителите, когато се налага да нощуват при децата си в болницата. Това е една от основните промени в Наредбата за осъществяване на право на достъп до медицинска помощ на Министерството на здравеопазването, която правителството ще разгледа на днешното си заседание.

Абсурдната такса "майка", която бързо се превърна в един от най-големите скандали в здравеопазването, ще бъде премахната веднага щом одобрената от кабинета наредба бъде публикувана в "Държавен вестник" (вероятно идният вторник). Сумите, които клиниките събират за всеки външен придружител, варират в изключително широки граници - от 5 до 150 лева. Обикновено се определят "на око" или според възможностите на семействата. Понякога се таксуват по цените за платен престой в лечебното заведение (който варира между 20 и 90 лв. в различните болници), но могат да достигнат и нощувката в скъп хотел (120 - 180 лева). Още от следващата седмиза обаче подобни плащания ще бъдат незаконни. 

По същия начин на болниците ще бъде забранено да получават дарения от пациентите за услуги, покривани от бюджета на здравната каса. В момента даренията узаконяват доплащането за здравна помощ или за избор на екип, които в последно време се превърнаха в същински рекет. Според новите текстове клиниките няма да имат право да искат пари от болните при постъпването им за лечение, както и да внасят "предплащане" месец по-рано или пък да заплащат получените медицински услуги месец по-късно. Все пак, промяната няма да отнема правото на свободна воля на пациентите и те ще могат да даряват пари на даден лекар или здравно заведение, ако сами пожелаят това.  

За първи път се записва и изискването плановите пациенти да се хоспитализират в срок до 2 месеца от уточняване на диагнозата. Изрично се уточнява, че пожелалите да платят за по-бърз прием няма да изместват и променят реда на планираните пациенти. Самият график пък ще бъде публикуван в сайта на НЗОК и ще може да бъде следен от заинтересованите.

Със същата наредба се очаква да бъде регламентирана и спорната система за пръстово идентифициране, която не получи подкрепата на лекарското съсловие. Всички дейности в болниците, в това число и самото приемане за лечение, ще се регистрират в реално време чрез биометричните данни на пациентите. Специални устройства ще сканират повърхността на даден пръст и ще генерират уникален цифров код, който ще свързва лицето с цялата налична здравна информация за него в системата на здравната каса. Целта е да се ограничат злоупотребите с публични средства в сектора, а фондът да покрива само реално извършени разходи. По всяка вероятност "отпечатъците" ще започнат да се ползват в болниците още в началото на лятото.