12,6 млн. души в света са умрели, защото са живели или работели в нездравословна среда, сочи нов доклад на Световната здравна организация. Това са 40% от всички смъртни случаи в глобален мащаб за 2012 г. Замърсеният въздух, вода, отровената почва, климатичните промени, ултравиолетовата радиация са сред рисковете на заобикалящата ни среда. Изводите се съдържат във второто издание на доклада на СЗО "Превенция на болести чрез здрава среда на живот: оценка на тежестта от рисковете на заобикалящата ни среда". Първото е било преди 10 години. За този период, показват данните, смъртните случаи, причинени от изброените рискови фактори са нараснали с близо една трета. Тогава са били 8,2 млн. души. Сега вече става дума за 12,6 млн. души. Инфаркти, инсулти, рак и хронични респираторни заболявания сега представляват почти две трети от всички смъртни случаи, причинени от нездравословните условия на живот.

В същото време смъртните случаи, които се дължат на инфекциозни болести като диария или малария, които се свързват със замърсена питейна вода, липса на канализация и на течаща вода, намаляват през този 10-годишен период. Факторите, които играят роля за този спад, са по-добрият достъп до чиста вода, повече имунизации, третиране на комарите с препарати и достъп до основни лекарства.  

Най-чести жертви на рисковете на нездравословната среда, в която живеем, са децата и по-възрастните хора. Най-засегнати са децата под 5 години и възрастните между 50 и 75 години. Всяка година смъртта на 1,7 млн. деца под- 5-годишна възраст и 4,9 млн. между 50 и 75 години може да бъде предотвратена при по-добри жизнени условия, е оценката в доклада. 

Разпределение по региони

С най-висока смъртност са държавите с ниски и средни доходи в Югоизточна Азия и Тихоокенския регион. Там смъртните случаи са 7,3 млн., основно дължащи се на замърсяване на въздуха.

2,2 млн. са годишно смъртните случаи в Африка

847 хил. - в района на Америките

854 хил. - района на Източното Средиземноморие

1,4 млн. - в Европа

3,8 млн. - в Югоизточна Азия

3,5 млн. - в Тихоокеанския регион

Заболяванията на сърдечносъдовата система и онкологичните заболявания обаче са с висока честота в богатите държави.

Основните причини за смъртни случаи, причинени от условията на живот

 

Докладът стига до извода, че най-честите смъртни случаи от 100 болести в списъка са причинени от сърдечно-съдови заболявания като инфаркт и исхемична болест на сърцето.

Инфаркт - 2,5 млн. смъртни случая годишно

Исхемична болест - 2,3 млн.

Жертви на пътнотранспортни произшествия - 1,7 млн.

Рак - 1,7 млн.

Хронични респираторни болести - 1,4 млн.

Диария - 846 хил.

Респираторни инфекции - 567 хил.

Неонатални условия - 270 хил.

Малария - 259 хил.

Самоубийства - 246 хил.

Стратегии за намаляването на влиянието на средата 

Докладът показва стратегии за подобряването на средата и предотвратяване на болестите. Например, използването на чисти технологии и горива за домашното готвене, топлене и осветление ще намали острите респираторни инфекции, хроничните респираторни заболявания, сърдечносъдовите заболявания. Канализацията, чистата питейна вода и по-голямата хигиена ще намали диариите. Законодателството, което забранява тютюнопушенето ограничава пасивното пушене и намалява сърдечносъдовите болести и респираторните инфекции.