Всичко започва на 18 март. В четвъртък и петък в Брюксел ще се водят преговори между ЕС и Турция. Трябва да бъде сключено и споразумение, което на предишната среща внезапно предложи турският премиер Ахмет Давутоглу.

Турция се съгласи да приеме обратно сирийски бежанци от Гърция, ако ЕС на свой ред вземе същия брой според законовите квоти. За което страната поиска отстъпки - 6 милиарда евро помощ вместо 3 милиарда. И преди всичко - възобновяване на преговорите за влизане в Съюза.

Но една малка страна, забравена от всички, може да стане най-големият проблем за Меркел. Това е Кипър.

В сделката на Меркел с Турция има много открити въпроси.

Едва ли някоя друга страна би се съпротивлявала толкова упорите срещу опростяване на визовия режим за турците или дори срещу влизането в ЕС, както тази малка страна от Средиземноморието.

Ето кратък исторически обзор. След военния преврат в Гърция през 1974 г. Турция превзема северната част на острова, тъй като лидерите на преврата искат да присъединят Република Кипър към Гърция. През 1983 г. бе провъзгласена непризнатата на международно равнище Севернокипърска турска република (СКТР). Оттогава островът е разделен. Границата се намира под наблюдение от ООН.

Отношенията между кипърската столица Никозия и Анкара се влошиха съществено. Турция дори не признава Кипър като страна.

Влизането на Кипър в ЕС през 2004 г. доведе до силно напрежение в отношенията между Турция и ЕС. Кулминацията бе през 2006 г., когато Турция забрани на кипърските кораби и самолети да използват турските пристанища и летища.

ЕС замрази преговорите за възможно влизане на Турция. когато те трябваше да бъдат възобновени, Кипър наложи вето.

Дори сега президентът Никос Анастасиадис заплашва, че без отстъпки от Анкара страната му няма да се съгласи с разширяване на преговорите за влизане на Турция в ЕС. Първо Турция трябва да изпълни "своите стари задължения" към Кипър.

Той не уточни какво има предвид под "задължения". Целта на Анастасиаадис е ясна - обединение на острова. Турция трябва поне да признае Кипър.

Освен това, Кипър има подкрепата от други страни от ЕС.

Унгария наложи вето. България заплашва да се възползва от правото си на вето, ако не получи значителна подкрепа за охрана на границите си.

Сделката с Турция е доста спорна и по други причини. Въпроси предизвиква и това как трябва да става връщането на бежанци от Гърция в Турция и как ще се разпределят квотите на ЕС за бежанците. В края на краищата, ЕС не можа да организира разпределянето дори на 160 000 бежанци.

И съвсем не е ясно как изобщо трябва да бъде утвърден този план - ако е достатъчно дори само едно вето, за да се провали той.

------

* Авторът е германски журналист. Работи за немскоезичното издание на в. "Хъфингтън пост", откъдето препечатваме коментара му.