Председателят на парламентарната комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова се обяви за бърз референдум по въпроса за задължителното гласуване в сутрешния блок на БНТ.

"Хората са разделени по тази тема. Около 50% са за, а други 50% - против. Така че това решение би трябвало да се вземе на референдум, който да е на избори 2 в 1 или допитването да е преди президентските избори", каза Стоянова.

Според действащия в момента Закон за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление президентът насрочва референдумите не по-рано от два и не по-късно от три месеца от датата на обнародване на решението на Народното събрание за провеждането им. Този регламент обаче не е валиден в случаите когато в едногодишен срок от датата на обнародване на решението на Народното събрание се произвеждат други избори. В този случай националният референдум и изборите се произвеждат на една и съща дата.

Това означава, че допитването задължително трябва да се проведе заедно с президентските избори тази есен. Единственият начин референдумът да стане преди редовния вот е да се промени законът.

В студиото на БНТ Менда Стоянова освен за референдума говори и за това колко чудесен специалист е Росен Желязков и как не може да има по-добър председател на Комисията за защита на конкуренцията от него.

"Ако ГЕРБ има кандидат за този пост, то това ще е Росен Желязков. Но той трябва да реши дали да се кандидатира и да изтърпи отново оплюванията, на които Радан Кънев го подложи", обясни председателят на бюджетната комисия.

Стоянова коментира и фалита на КТБ. Според нея банката е фалирана от Цветан Василев и ръководството на банката, а изявленията на банкера, че имало "политическа атака" срещу трезора били само повод.

"Рано или късно КТБ е щяла да фалира. Там са събирани депозити срещу високи лихви, а половината от кредитите са давани с ясното съзнание, че няма да бъдат връщани. Това е пирамида и тя е щяла да рухне. Парите просто са били харчени, а не са били инвестирани. Няма начин да бъдат върнати тези средства", категорична бе Стоянова.